НОВИНИ

Разказ от първо лице: Как живеят в България спасените от Афганистан?

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 18.12.2021
5014
Чете се за: 13:00 мин.
Общество
Слушай новината

Със статут на бежанец в България е вече евакуираният от Афганистан Амруддин Хакшенас. Той беше служител на българското посолство близо 40 години и е един от първите спасени. След като талибаните взеха властта, Министерството на външните работи евакуира Амрудиин и семейството им от родината им. Как афганистанците са защитавали от нападения българската сграда в Кабул и как живеят в България?

24 август 2021 г. Амруддин Хакшенас и 15-членното му семейството бягат от Кабул с военен самолет.

"Само брат ми остана там. Останалите дойдоха тук благодарение на Министерството на външните работи. То сътрудничи за евакуацията на семейството ни до България", разказва Амруддин Хакшенас.

Амруддин е охранявал българското посолство, а след това става негов административен секретар. За работата си е награден от външното ни министерство със "Златна лаврова клонка".

Мъжът разказва колко пъти се е налагало да спасява българското посолство.

"Първия път, когато талибаните взеха властта, мисля, че беше през 1996 г. в Кабул, Афганистан. Преди това имаше муджахидини. Те победиха комунистическия режим. Президентът д-р Наджибула, той беше по това време, беше убит от талибаните. И по време на муджахидините в българското посолство беше Валентин Гацински. Той беше посланик там. Аз бях с него. Той каза, че е време да напуснем, защото е невъзможно да продължим работа. Всички чуждестранни дипломати решиха да напуснат страната. Българското посолство искаше да направи същото. Тогава той ме представи като човека, който се грижи за посолството", разказва Амруддин.

"От Министерството на външните работи разпоредиха оттогава аз да стана административен секретар на посолството. Беше невъзможно местен служител да се грижи за чуждо посолство, но ми вярваха, за което съм им благодарен. 40 години бях там, в периоди без нито един българин или други афганистанци", спомня си мъжът.

Амруддин и семейството му заживяват в посолството и го пазят денонощно.

"След 10 години, талибаните дойдоха. Тогава муджахидините изчезнаха, отидоха някъде в планината или навън. Талибаните окупираха Кабул. Шест години талибаните бяха в Кабул. Аз работех като секретар в посолството. Когато втория път талибаните искаха да дойдат САЩ ги приеха като движение, не като терористи. И започнаха преговори с тях в Катар. Тогава всички посолства казаха, че не могат да работят, защото нещо ще се случи. Те го знаеха. Дипломатическите групи разбираха какво ще се случи, но не разбирам защо не го разкриха. Те знаеха, че талибаните ще дойдат в Афганистан. Политиците в Афганистан обаче не знаеха. Те не бяха включени в това споразумение. Казваха ни, че нищо няма да се случи, че правителството ще се смени и ще дойде друго - нормално. Но европейците и американците стъпка по стъпка намалиха персонала си в посолствата. Не изведнъж всички, а постепенно. По четирима, по трима напускаха. Тогава българското външно министерство реши, че дипломатите ще си дойдат в България. И отново решиха да поставят мен да пазя посолството. През това време Никола Янков беше посланик. След това Николай Димитров. Това се случи 2007 г. и продължи до 15 август тази година. Бях секретар на посолството. Бяха 13 години, в които защитавах посолството сам", разказва Амруддин.

Всичко се променя с идването на талибаните. Предстоят дни на страх и безредици в държавата.

"Щатите, може би и в Европа политиците казаха, че талибаните ще дойдат след три месеца. И ние ще продължим да работим и след три месеца ще направим нещо. Но не стана след три месеца, изведнъж, след 4 - 5 дни казаха, че талибаните са дошли до Кабул. Чужденците отново казаха по медиите, че те стоят около Кабул, не влизат в Кабул. Ние отново бяхме щастливи, че след два или три месеца ще направим нещо и ще сме готови за тяхното идване. Но те влязоха в Кабул въпреки всички тези телефонни разговори, изказвания по медиите, всичко, което сме чули. На сутринта, когато се събудихме чухме, че талибаните са в президентския дворец. В офиса на Гани. Той не е бил там. Заедно с обкръжението му бяха напуснали страната. Излетяха с хеликоптери. А ние чухме, че талибаните са тук. Всички бяха притеснени какво ще правят. О, Боже! Никой не им се съпротивляваше, никой не се бореше. Те се предадоха. Дадоха цялото военно оборудване и те взеха всичко", спомня си Амруддин.

БНТ: Мислите ли, че правителството на талибаните иска да върне модела на управление от 90-те?

Амруддин: Да. Но те не го казват открито. Те не казват, че са талибаните от 90-те. Те казват, че са се променили, но ние не чувстваме никаква промяна от тях. Те съобщиха за всеобща амнистия, което значи, че те не искат да измъчват или да вкарват в затвора някого или да убиват, но повече от 1000 от армията, от полицията, от охраната бяха убити. След като те взеха властта, след като обявиха това и сега всички са в къщите си. Те не излизат, защото знаят, че ще бъдат заловени и или ще бъдат в затвора, или ще бъдат измъчвани, или убити. Но талибаните отричат това. Те не са се променили.

БНТ: Властта вече е взета. Кой може да спаси Афганистан?

Амруддин: От това, което съм чул по медиите, и това, което мисля, че това е предварително обмислен план. Никой не може да помогне. САЩ продаде Афганистан на Пакистан. Ето защо с посредничеството на Пакистан, Америка започна да говори с талибаните. Те започнаха 2 - 3 месеца с талибаните и сключиха споразумение. Това споразумение не беше разкрито. Никой не го знаеше. Само няколко души като Ашраф Гани, Халилзад, Карзай. Те го знаеха, но останалите хора не. Ето защо тези хора имат този проект.

Според Амруддин предстои Трета световна война, която ще започне в Афганистан.

"Америка гледа своите интереси. Китай е там, Русия е наша съседка, Индия е там и Пакистан, това е големият приятел на Америка и това е раят за терористите. Всички тези страни искат Афганистан да няма власт. Ето защо Америка не иска да защити Афганистан", твърди Амруддин.

"Може би те искат да евакуират всички образовани хора от Афганистан. Мисля, че планът е войната да започне между Пакистан и Таджикистан. След това останалите ще бъдат включени в това. Някои ще подкрепят Пакистан, другите Таджикистан.

Талибаните не са повече от 5000 или 8000 души. Американците защо не искат да ги изведат от тази страна? Защо искат хората да ходят в Европа или Америка и да създават главоболия на други държави? Много е лесно за американците.

Те пазят тези 5000 в Афганистан, но искат 1 милион да избягат навън. Защо? Каква е причината? Ако си останат и бежанците ще спрат, всеки ще си е вкъщи. Сега Америка иска един терорист да убие друг или тези терористи в Пакистан и Афганистан да се бият срещу Китай.

Талибаните само чакат да бъдат признати от света. Ако те бъдат признати те ще задвижат тяхната идея. Те приемат, че каквото е написано в Корана, това е закон. Те не приемат демокрацията и нищо друго. Това е тяхната червена линия.

Талибаните са силни, имат правителство, сега се радват на подкрепата на Пакистан. Пакистан е много силна държава", обяснява Амруддин.

Секретарят на българското посолство има 8 деца. Две от дъщерите и двама от синовете му живеят в Америка. Една е в Австрия. А двама от синовете му са в София. Всички са образовани. Казва, че близките му са пожелали да избягат от Афганистан, за да предпазят децата.

"Останалите ми роднини са застрашени, страхувам се за тях, но не можех да евакуирам всички. Повече от 1000 души от полицията и армията бяха убити от талибаните. Домовете им бяха претърсени, изкараха ги навън и ги убиха. Но отрекоха, че са го направили. Казаха, че други са го извършили. Благодарни сме, че сме тук живи и в безопасност", казва Амруддин.

Мъжът допълва, че е много щастлив тук заради тихата обстановка.

"Чувствам се в безопасност и през нощта, и през деня. В Афганистан хората не могат да се чувстват защитени, защото те постоянно очакват да се случи нещо. Някое престъпление или нещо друго лошо. Срещаме добри хора тук. Ходим до магазина, до града. Щастливи сме с хората тук", посочва Амруддин.

Амруддин вече има статут на бежанец. Той е единственият от семейството, който говори малко български. Тук афганистанското семейство е настанено в жилище, осигурено от Българския червен кръст.

На въпроса дали семейството му иска да остане в България, той отговаря:

Те опитват да изберат страна, в която да работят и да се чувстват удобно. Може би предпочитат да отидат някъде другаде в бъдеще. Не знам. Те са млади и мисленето им ще се развива. Не мога да гарантирам какво ще направят тези млади хора, но аз ще съм тук. Ако Господ ми помогне, ако дойде нормално правителство в Афганистан и войната свърши, може и да се прибера. Няма друго място, където да живея. Или тук, или там. В Афганистан е много трудно да говориш открито и приятелски с журналист. Тук знам, че Вие и Вашата медия ще излъчите разговора по света.

Амруддин се надява новото правителство в България да помогне на държавата да върви напред, за да остане тук.

"Виждам, че върви всичко добре, нормално. Много приятели от България дойдоха и ме питаха какво могат да помогнат. Аз казах, че имаме всичко и благодарих.

Сега аз съм без нищо тук. От нула трябва да започваме живота, но е хубаво, че дойдохме тук. Сега имаме много приятели тук, малко разбираме езика и може да разберем един друг, затова аз много се радвам, че сме тук. Кога искам да приемам нещо казвам "да", но това е обратно на български език. Тук, ако казва "да", е така казва (върти си главата). А ние обратно. Ако е отказ казваме "не" така. Затова и объркваме нещо някога", казва казва Амруддин.

Репортер: Паулина Найденова

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елица Костова на финал в Пловдив
Елица Костова на финал в Пловдив
Радо Янков намери място във финалите на паралелния гигантски слалом
Радо Янков намери място във финалите на паралелния гигантски слалом