НОВИНИ

Добрич се обединява, за да помогне на младеж, пострадал в катастрофа

bnt avatar logo
от БНТ
17:34, 12.12.2022
Чете се за: 05:40 мин.
У нас
Слушай новината

Оцелял по чудо след катастрофа младеж се бори, за да проходи отново. Той е шампион на Североизточна България с юношите старша възраст на Футболен клуб "Добруджа" и първият състезател по билярд от Добрич, спечелил медал от републикански шампионат. Представя и България на Европейско първенство за юноши. Днес ръка му подават и близки, и непознати, най-често – съвсем обикновени хора.

22-годишният Емо Ангелов е от големите спортни таланти на Добрич, но малко преди абитуриентския бал животът му се преобръща.

Емо Ангелов: "Преди 4 години претърпях катастрофа, вследствие на което 47 дни лежах в реанимация, но докторите успяха да ме спасят. Но получих травма на гръбначния мозък и затова съм обездвижен".

Емо от малък се занимава с футбол, заедно със съученици печели вицерепубликанска титла.

Емил Михайлов, учител във Финансово стопанска гимназия "Васил Левски" - Добрич: "Стана лидер на отбора, бележеше голове от красиви, по красиви мога да кажа и тия, които са присъствали на нашите срещи в първенствата се наслаждаваха на неговите голове. Открояваше се с много добра бързина, което е преимущество пред противника, да играеш преди той да е дошъл да те атакува".

Талантът му е забелязан и от ФК "Добруджа", който го привлича в юношеската школа.

Стефан Славов, директор на детско-юношеската школа на ФК "Добруджа": "Емо е едно спокойно момче, което обича футбола. С много добри спортно технически качества и аз лично от работата ми с него съм много доволен, тъй като пред очите ми той израсна и стана за мен един добър футболист и човек".

Виолин Филев, приятел и съотборник на Емо: "Той ми е приятел от доста време, ние се познаваме от школата на "Добруджа", 2 г. младша и старша възраст като бяхме, сме играли в един отбор. Това, което мога да кажа за него е едно много усмихнато и добро момче, позитивно винаги".

С Емо в отбора, юношите старша възраст стават шампиони на Североизточна България.

Емил Михайлов: Всичко беше на ниво: Трябва да победим, не може да загубим! Стремеж, амбиция, спортен хъс".

По-късно той открива призвание и в билярда, който му носи нови успехи, вече като индивидуален състезател.

Емо Ангелов: "Аз почти не се прибирах вкъщи сутрин ходех на училище, след училище ходех на билярд, а вечер ни бяха тренировките по футбол".

Днес обаче е прикован към инвалидната количка и дори не може да се обслужва сам.

Емо Ангелов: "Сега излезе алтернативно лечение в чужбина, при което се поставят два импланта и чрез епидурална стимулация ми дават голям шанс, надежда отново да проходя".

Средствата, необходими за лечение са 252 000 долара и са непосилни за семейството. В няколко дарителски кампании досега са събрани 100 000 лева.

Виолин Филев: "И още, и още могат да се организират и мисля, че е добре всеки, ако се нагърби да даде нещо от себе си, мисля че в най-скоро време ще се събере тая сума".

Част от кампаниите са организирани от съвсем непознати, чрез социалните мрежи.

Вили Димитрова, доброволец от Генерал Тошево: "Така го почувствах просто видях, че Емо има нужда от помощ. Много голяма сума събира за епидуралната стимулация в Тайланд и просто се присъединих към тях още две момичета му помагат от Добрич, в Тошево действам аз".

А дарителите най-често са съвсем обикновени хора, споделя Вили.

Вили Димитрова: "И даряват! Кой колкото има някои по банка, някои в кутия, всеки както намери за добре".

И това наистина носи надежда.

Емил Михайлов: "Всеки таи в себе си една доброта и както казват: по Коледа стават чудеса, вярвам и на него да му се помогне".

Емо: "Очакванията ми са да събера средствата и отново да се изправя на крака. Вярвам, че мога да го постигна и няма да се предам, докато не го направя".

Емил Михайлов: "Познавам характера му, силен характер. Роден да побеждава! И убеден съм, чакам пълното му възстановяване".

Стефан Славов: "И да бъде на този терен в най-кратък срок".

Репортер: Надежда Карапанчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златко Далич: Ако спечелим утре, това ще бъде най-големият мач в историята на хърватския национален отбор
Златко Далич: Ако спечелим утре, това ще бъде най-големият мач в историята на хърватския национален отбор
Рикардиньо пристигна в България, за да подпише с Левски
Рикардиньо пристигна в България, за да подпише с Левски