НОВИНИ

Какви са версиите за тежката катастрофа с туристи край Младиново (обобщение)

bnt avatar logo
от БНТ
17:09, 12.12.2022 (обновена)
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава изваждането на катастрофиралия автобус край свиленградското село Младиново. Инцидентът стана преди близо 24 часа и взе една жертва и 19 ранени.

Повечето пострадали вече са изписани, четирима души остават в болницата в Харманли, а в Хасково са девет души с по-сериозни травми. В най-лошо състояние са шофьорът на автобуса и екскурзоводката.

Към този час участъкът остава затворен за движение. Снощи, приблизително около 18.00 ч. туристическият автобус с пътници се прибира към Бургас от екскурзия в Гърция. Този път се използва масово от туристическите фирми, изпълняващи курсове от Черноморието към Южна Гърция и Турция. Навлизайки в остър ляв завой с обратен вираж, шофьорът изхвърча от завоя и пропада в страничното дере.

Днес екипът ни разговаря със съпруга на една от най-тежко пострадалите пътнички - екскурзоводката. Тя е в болница с два счупени прешлена и наранявания по лицето и тялото. В последния разговор с мъжа си тя казва, че единствено помни как навлизат в завоя, а след това - линейките.

Версиите за катастрофата са две - грешка на водача и несъобразяване с пътя, втората - техническа неизправност на автобуса.

Собственикът на фирмата на катастрофиралия автобус: Шофьорът е професионалист, автобусът беше изправен

Агенция "Пътна инфраструктура" и местната власт са на различно мнение от пътните експерти за състоянието на участъка:

"Това, което забелязахме са изключително сериозни дефицити, свързани с пътната инфраструктура. На място служителите на АПИ казаха, че около 150-200 м преди мястото на ПТП трябва да има знак "Внимание, завой наляво" и знак за ограничение на скоростта от 40 км/ч, които ги няма. Наша проверка показа, че от април 2021 г. няма такива знаци. Наша проверка показа, че и през април 2021 г. тази ограничителна система е била вече ударена и е била в същото състояние, в което снощи я заварихме, така че тя при всяко положение не е работила. Изключително хлъзгава е настилката по целия път от Свиленград. До мястото на пътния инцидент има само средна разделителна маркировка, странични няма, което е много опасно, особено при дъжд, при лошо време единственият знак, който заварихме на място беше около 2 км преди мястото на инцидента. Освен всички АПИ обича да казва, че пътят е безопасен при спазване на указанията - такива указания на този път няма", обясни Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Проверка на екипа на БНТ установи, че разделителна маркировка на пътя има и тя е в задоволително състояние. Има и странична маркировка, а в непосредствена близост до завоя има и предупредителен знак, както и знак за ограничение на скоростта.

Кмет на Свиленград Анастас Карчев обясни, че по пътя между селата Миладиново и Дрибчево има два много опасни завоя и шофьори, които традиционно не минават по този път, е твърде вероятно да допуснат инциденти при несъобразяване и по-висока скорост.

"Независимо, че пътят беше ремонтиран основно преди над 12 години, състоянието му е задоволително. това е най-краткият път за Бургас, главен, второкласен, в добро състояние. На територията на община Свиленград не са постъпвали искания за обезопасяване на пътя. Та, на този път няма тежки пътни произшествия, но като цяло републиканската пътна мрежа, като изключим магистрала "Марица", е в много лошо състояние на територията на община Свиленград", каза той.

Огледът на място продължава, движението вероятно ще бъде пуснато по-късно.

Вижте още в прякото включване на Цанка Семерджиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рикардиньо пристигна в България, за да подпише с Левски
Рикардиньо пристигна в България, за да подпише с Левски
Весела Лечева дари световната си купа по стрелба на новия образователен и олимпийски център на НСА
Весела Лечева дари световната си купа по стрелба на новия образователен и олимпийски център на НСА