НОВИНИ

Доц. Веселин Тодоров е носител на голямата награда "Джон Атанасов"

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:20, 04.10.2021
Чете се за: 01:45 мин.
Още
Слушай новината

Носител на голямата награда "Джон Атанасов" за тази година е доц. Веселин Тодоров. За 19-а година в президентската институция бяха връчени награди в четири категории на млади български учени в областта на компютърните науки.

Разработените от доц. Веселин Тодоров алгоритми намират приложение при моделиране на невронните мрежи в изкуствения интелект и киберсигурността. Методите се използват с успех също и при прогнозиране на атмосферни процеси, в земеделието, екологията и биоикономиката.

В историята на отличията доц. Веселин Тодоров е вторият носител на голямата награда "Джон Атанасов", който работи не в чужбина, а в България. Казва, че условията за наука тук са много добри.

"Имаме база, суперкомпютър съответно, като работещ в два института - Института по математика и информатика и Института по информационни и комуникационни технологии - отлична възможност предлагат суперкомпютри, така че имам, бих казал, отлични условия. Съответно моят ръководител проф. Димов има група по стохастични методи, които предполагат... средата е много добра за развитие тук".

"Техните постижения са добре известни сред научния елит на света и те се прилагат в едни от най-развитите страни, защото водят до върхови резултати в различни важни области в науката, образованието, икономиката, медицината, в сигурността на информацията", каза президентът Румен Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миглена Селишка и Мими Христова срещу полякини в Осло
Миглена Селишка и Мими Христова срещу полякини в Осло
И Батаев не успя да стигне до отличията на световното по борба
И Батаев не успя да стигне до отличията на световното по борба