НОВИНИ

Документалният филм на Бойко Василев от БНТ беше предствен на фестивала на българското кино

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:42, 06.05.2023
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Документалният филм на Бойко Василев "Останалите. Снимки от една война" беше представен на Националния фестивал на българското кино. Той е и номинацията на Съюза на българските филмови дейци "Васил Гендов" за най-добър документален филм.

Журналистът на БНТ Бойко Василев попада на суровия материал на репортаж за войната в Сараево, правен през 1994 година и решава да потърси и да види какво се е случило с основните герои на репортажа - семейство Михайлович. Режисьор на филма е Лъчезар Аврамов, оператор - Михаил Врабчев, а фотограф Стоян Ненов.

Кадрите от 1994 г. пък са на оператора Христо Обрешков, който ни напусна през 2016 г. Документалната лента представя кошмара на войната, но и разказва за сараевския дух, за ценностите, надеждите, любовта и омразата, за трагедиите и приятелствата.

"Войната в Украйна за тях им припомня всички тези мъки, белезите са останали за тях не само материални, всяка война оставя след себе си едно и също - кръв, омраза и зло. Най-вероятно не се учим от историята, но това което Сараево ни казва, че войната може да продължи дълго и кърваво и не е сигурно, че ние ще разберем истината за тази война.", каза Бойко Василев, автор и сценарист на филма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интер си върна четвъртото място в Серия "А" след успех над Рома
Интер си върна четвъртото място в Серия "А" след успех над Рома
Дженоа се завърна в Серия "А"
Дженоа се завърна в Серия "А"