НОВИНИ

От екипа ни в Белград: Властите са задържали двама гимназисти, изразили подкрепа за убиеца от училището

bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 06.05.2023
Чете се за: 07:07 мин.
По света
Слушай новината

Втори ден на траур в Сърбия - болката и ужасът продължават да бъдат изписани по лицата на хората в цялата страна след двете масови стрелби, при които загинаха общо 17 души. Едно от ранените при стрелбата в Белград дете е в критично състояние с опасност за живота. Заподозрените стрелци остават в ареста, продължават разпитите им. Пред училището в Белград днес хората продължават да се стичат, отворена беше и съболезнователна книга.

Грамадата от цветя и свещи пред училището продължава да расте. Хората палят свещи и поднасят своите съболезнования на близките на жертвите. Сърбия се опитва да намери отговори на случилото се и да действа по-категорично, за да не се повтарят повече тези престъпления. Четири от децата, убити в училището в Белград, и осемте граждани на град Младеновац и трите села в района бяха погребани. Властите съобщиха, че са задържали двама гимназисти, които са изразили публична подкрепа за малолетния убиец от белградското училище.

Скръбта в Сърбия не стихва след вълната от масови убийства през последните няколко дни. Пред училището в Белград, където бяха убити 9 души, продължават да прииждат хора, а мемориалът от цветя става все по-голям. Белградските печатни издания излизат с първа черна страница със снимки и публикации за двете престъпления.

Бившият премиер на Сърбия и бивш министър на вътрешните работи Зоран Живкович коментира пред БНТ, че атмосферата в обществото наподобява риалити шоу:

"Очевидно е, че нещо не е добро, че въобще не е добра ситуацията. Това убийство, престъпление не е виждано не само в региона ни, а камо ли в Сърбия. Ние не сме известни като много мирен регион. Но такова страшно нещо, по брой на загинали и кой е извършителя на първото и второто престъпление е нещо непознато. Очевидно в Сърбия е създадена една негативна атмосфера. Не обвинявам за това директно управляващите, но и те имат непосредствена отговорност, че създадоха такава атмосфера в обществото, която е като риалити шоу. Криминалните престъпници са звезди и пример за децата. Точно медиите създават тази примитивна и неприятна атмосфера и децата започват , да мислят , че могат да подражават."

Правителство на Зоран Живкович преди 20 години разоръжи Земунския клан, за това го питам как гледа на предложението на президента на Сърбия Александър Вучич, да бъде отнето незаконното оръжие:

"В Сърбия има много оръжие и това е факт. Тук имаше войни до преди 20 години и това не е чудно. Дали може да бъде намален броят на оръжията? Да, и това трябва да се направи, но само по себе си няма да реши проблема. Най-много извършители на престъпления не са хора , които нямат разрешителни, а тези, които имат незаконно оръжие."

Президентът Вучич настоява за пълно разоръжаване на страната

Хората, които идват да поднасят цветя и палят свещи пред белградското училище станало обект на агресията, споделят:

"Надявам се, че повече няма да се повтори. Това е наистина е тежка трагедия и ужасно нещо."

"Страшно е , това което стана. Страшно е за всички нас, бабите и внуците ни и родителите им. Голяма загуба е."

"Ние лично сме ударени от случилото се. Познаваме дете, което е от това училище , което за късмет, се спаси. Като родител не мога да приема случилото се. Информацията стига до мен, но съзнанието ми я отхвърля."

Властите в Сърбия продължават разследването. Бащата на малолетния извършител беше разпитан. Адвокатката му Ирина Борович коментира:

"Мога да кажа, че оръжията са съхранявани напълно според законите. Той е имал разрешителни за всички оръжия и боеприпаси, членувал е в стрелкови клуб. Тези факти останаха безспорни за полицията . Но, за съжаление, заради тежестта на обвиненията и последвалите събития край Белград, срещу него беше образувано съдебно производство.

Снимки: БГНЕС

В трите села, където 21-годишен младеж откри стрелба и уби 8 души, хората още не могат да се отърсят от шока.

Йовица Маркович - жител на с. Мало Ораше: "Това е внукът на братовчед ми, там е кръстникът, всички тук сме свързани, роднини сме, познаваме сеq а всички убити са млади. Трудно е да повярваме, че това въобще се случи. Снощи посетих наше близко семейство, запалихме свещи, обикаляхме от къща в къща, всички семейства са в сълзи..."

В страните от региона Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Черна гора и Северна Македония, хората също почетоха паметта на загиналите, палейки свещи по централните площади.

Недоволството в западната ни съседка се засилва. Известен актьор чрез профила си в Инстаграм обвини президента на Сърбия Александър Вучич, че той и неговото правителство са виновни за случилото се. Депутати от опозицията в сръбския парламент съобщиха, че в понеделник свикват протест в Белград срещу всеобщото насилие. Днес се проведе и заседание на управляващата партия.

Както съобщи близкият до Вучич вестник "Информър" той за първи път след двете масови убийства е загатнал, че партията му трябва да се подготви да работи в опозиция. Изданието разкрива три варианта, че Вучич е съобщил, че може да приеме оставката на правителството, да подаде оставка като президент и да се тръгне към общи предсрочни президентски и парламентарни избори.

Вижте повече в прякото включване Николай Кръстев и Христо Златков от Белград

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремко Евенепул спечели първия етап от Обиколката на Италия
Ремко Евенепул спечели първия етап от Обиколката на Италия
Локомотив София и Арда не се победиха в края на редовния сезон
Локомотив София и Арда не се победиха в края на редовния сезон