НОВИНИ

От нашите пратеници в Лондон: Новият крал - традиции и съвременност в коронацията на Чарлз III и Камила

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:15, 06.05.2023
Чете се за: 06:57 мин.
Европа
Слушай новината

Исторически ден във Великобритания. Принцът стана крал. Чарлз Трети и Камила бяха короновани в Уестминстърското абатство пред погледите на 2300 гости, и на целия свят. 70 години след церемонията на Елизабет Втора, днешната беше по-скромна и по-модерна.

Церемонията съчета елементите от религиозния и светския характер на властта на монарха. Той беше помазан, седна на 700-годишен стол, поднесени му бяха регалиите, сред които мечът на милосърдието. Присъстваха над 100 държавни ръководители, сред тях беше и премиерът Гълъб Донев.

Гълъб Донев се срещна с крал Чарлз III часове преди коронацията в Лондон

Кулминацията обаче настъпи в момента на поставянето на короната на Свети Едуард. Изработена през 1661 година от злато и покрита със скъпоценни камъни, тя тежи над 2 килограма и символизира саможертвата на краля да служи на нацията. В центъра на Лондон - десетки хиляди хора излязоха по улиците, с възгласи: "Бог да пази краля" и приветствия към Чарлз Трети.

Вижте повече в прякото включване на Джанан Дурал и Владимир Богдански от Лондон

Под проливния лондонски дъжд, очакван и приветстван от десетки хиляди хора, облеченият в церемониални дрехи крал Чарлз Трети се отправи към Уестминстърското абатство. Днес е неговият ден, готвил се е за него през целия си живот. Вълнението беше изписано на лицето на най-дълго чакалия за трона в престолонаследник в британската история.

Минути преди 13.00 часа Чарлз Трети слезе от каляската и придружаван от своите четирима почетни пажове влезе в абатството. Зад дядо си - кралят, вървеше 9-годишният принц Джордж - момчето, на което е отредено един ден също да седне на трона. Зад техни величества Чарлз и Камила - бъдещето на монархията - принцът и принцесата на Уелс Уилям и Кейт.

"Бог да благослови Краля!" - възгласите, които огласиха Уестминстърското абатство и с които започна официалната част от коронацията. Представен на своите поданици и приветстван от тях, кралят се закле да служи до сетния си миг.

Церемония, съчетаваща в себе си вековни традиции и модерен привкус. В коронацията на Чарлз Трети имаше много прецеденти - той стана първият монарх, избрал да се моли на глас. За първи път в службата участваха представители и на други религии, освен на Англиканската църква. По настояване на краля и в знак на почит към баща му - някогашният гръцки и датски принц Филип, беше включена и молитва на свещеник от гръцката православна църква. Звучаха текстове на уелски и галски.

Вижте най-бляскавите моменти от коронацията на крал Чарлз III и кралица Камила

Последва сакралният момент на помазването. Мирото, по желание на краля, беше само от растителни продукти, а маслините, използвани за направата му - набрани от гръцкия манастир, в който е погребана майката на принц Филип.

Кралят получи символите на монархията - скиптърът - представляващ кралските власт и справедливост, златната сфера, която е знак, че кралят е на трона с божията воля. И 360-годишната златна корона на Свети Едуард, обсипана с диаманти и скъпоценности, носена по време на всички коронации, откакто е създадена. Последва двуминутен камбанен звън и топовни салюти.

Клетва за вярност даде престолонаследникът принц Уилям.

Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби призова членовете на конгрегацията и гражданите - ако искат, също да се закълнат във вярност на краля. Това се случва за първи път в историята на коронациите.

С кратка, но красива церемония, кралица Камила също беше коронясана.

Новият крал Чарлз III - живот в очакване на короната

Гостите - представители на кралските семейства от Европа и света, а също държавни и правителствени ръководители, сред тях - Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, Еманюел Макрон, както и първата дама на Съединените щати Джил Байдън. За първи път след издаването на биографията си, принц Хари беше видян публично със семейството си. Както Хари, така и братът на краля - принц Андрю, нямаха роля в днешната церемония, а веднага след като негово величество потегли обратно към Бъкингамският дворец, принц Хари замина за Съединените щати.

Хиляди хора приветстваха процесията със златната каляска. Прекарали са там часове, а някои и дни. Всичко - за точно този момент, в който ще помахат на краля, а той ще им отвърне. Специално участие взе сестрата на Чарлз - принцеса Ан, която язди кон точно зад каляската. Три пъти ура за краля - възгласите на гвардейците от двора на двореца се чуваха на километри.

И най-дългоочакваният миг, този, който ще бъде запомнен завинаги - първата поява на краля и кралицата на балкона на Бъкингамския дворец.

Както всеки път, така и сега 6-годишният принц Луи привлече погледите и телевизионните камери.

Принц Джордж със специална роля при коронацията на дядо му

Тържествен, пищен, ден, който ще влезе в историята. Крал Чарлз най-после получи своята корона.

Снимки: БТА и БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дженоа се завърна в Серия "А"
Дженоа се завърна в Серия "А"
С военен парад и водосвет беше отбелязан Денят на храбростта (ОБЗОР)
С военен парад и водосвет беше отбелязан Денят на храбростта (ОБЗОР)