НОВИНИ

С военен парад и водосвет беше отбелязан Денят на храбростта (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
20:00, 06.05.2023
Чете се за: 09:55 мин.
У нас
Слушай новината

С тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини, както и военен парад, в който се включиха военни от цялата страна, беше отбелязан Денят на храбростта и празника на Българската армия. В словото си президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че докато в Европа цари безпрецедентна по мащаби и залог война, България е влязла в този опасен период след години на неграмотни и опасни експерименти с армията. Радев припомни, че в историческата буря трябва да останем сплотени зад националния интерес.

145 години от създаването на Българската армия бяха отбелязани с водосвета на бойните знамена и Гергьовденския парад, както повелява традицията. Над 800 военни, 19 вертолети и самолети и 62 образци бойна техника на въоръжение у нас бяха показани тук, на пл. "Александър Първи". Президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части в присъствието на висши военни, министри, дипломати, политици, хиляди хора по стълбите, огражденията и тротоарите от ул. "Раковски" до бул. "Мария Луиза".

За пръв път в парада тази година участваха и италианци от Многонационалната бойна група на НАТО със своите бойни машини. Държавният глава напомни, че най-мащабната война в Европа в ново време ни е заварила с армия, обект на неграмотни експерименти през годините.

Вижте повече в прякото включване на Александър Марков

Пред очите на хиляди хора на площад "Александър Първи" президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните блокове, строени за военния парад.

Минути по-късно мелнишкият епископ Герасим продължи възкресяването на традицията по освещаване на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия. Традиция, започната при цар Симеон през 917 г.

В словото си към множеството държавният глава Румен Радев заяви, че в Европа се води война - безпрецедентна по мащаб и залог в най-новата история на нашия континент:

"България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с Въоръжените сили, с насаждани илюзии, че войните са част от миналото, че попрището на военнослужещия е безперспективно, а армията е отживелица. Политическият елит дълго пренебрегваше рисковите в средата за сигурност, а бездействието и пагубните решения бяха размивани в колективната безотговорност. Като президент и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, като офицер и командир от Българската армия искам да заявя, че развитието на Въоръжените сили и войната не търпят дилетанщина и лекомислие."

"Една крепост най-лесно се превзема отвътре. В основата на всяко поражение лежи морален пробив, чуждопоклонство, продажност, обезверяване, обществен разкол. Все неща, от които традиционно страдаме, но за които скъпо плащаме. В историческата буря трябва да сме сплотени зад националния интерес", заяви Румен Радев, президент на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

Радев: Политическият елит дълго пренебрегваше рисковете за сигурността на страната

Двадесет артилерийски салюта ознаменуваха изпълнението на химна, а през площада преминаха над 800-те военни от представителните части.

Хеликоптер Ми-17 с националния флаг откри парада, върнат обратно в София след 3-годишно прекъсване. Последваха 19 вертолети и самолети от Военновъздушните сили: Ми-24, "Пантер" и "Кугар", самолетите Ел-410, "Спартан", Ел-39, "Пилатус" и щурмовите Су-25 от авиобазите във Враждебна, Крумово, Долна Митрополия и Безмер.

"Тези хора са мотивирани още от деца, това им е детската мечта и ние изпълняваме детската мечта. Радвам се, че в 16-та авиационна база наистина се лети редовно и когато имат полети, виждате, че лицето на авиатора грейва", каза полк. Лазарин Лазаров, командир на 16-та авиобаза.

Венецът на въздушната част поставиха тройка МиГ-29, излетели от Крумово.

"Летим с посланието, че все още и, надявам се, дълги години да има някой, който да бди над България, над родината", каза Любомир Славов, пилот на МиГ-29.

"МиГ-29 ще лети дотогава, докато го поддържаме. А колко време ще го поддържаме, не решаваме ние. Това е държавен самолет, купен с парите на народа, така че политиците трябва да решат докога ще лети МиГ-29", каза бриг. генерал Николай Русев, командир на авиобаза "Граф Игнатиево".

В сухопътната част на парада преминаха над 62 вида образци бойна техника на въоръжение в Българската армия: тактически бронирани автомобили "Мерцедес" и "Тойота", пустинни котки, бронирани колесни машини "Командо Селект" и "Гардиън", бронетранспортьори БТР-60, Мд-1, бронирани високопроходими транспортни автомобили на въоръжение в Специалните сили.

"Машините, които са зад нас по-тежките, осигуряват достатъчно мобилност, интегрираност в комуникационно отношение и изключителна защита от мини и от стрелково оръжие. Всичко, което се намира на въоръжение в Българската армия", обясни майор Стефан Пасков, зам.-началник щаб по осигуряването на Силите за специални операции.

"Всички сме мотивирани, всички сме мотивирани, знаем в какъв свят живеем. Знаем какво се случва около нас, но сме мотивирани и сме готови. Дано да не се налага да действаме", каза полк. Атанас Георгиев, командир на механизираната колона.

От артилерията: 152-милиметрова гаубица, реактивни системи за залпов огън ГРАД, 120-мм минохвъргачка Тунджа, самоходна гаубица "Гвоздика", бойни машини на пехотата и основният ни боен танк Т-72.

Ден на храбростта и празник на Българската армия (СНИМКИ)

В парада за пръв път участваха италиански военни с бронирана машина "Фреча", или "Стрела", от Многонационалната бойна група на НАТО у нас. Край на сухопътната част сложиха тактическите ракетни комплекси - Точка, ОСА, С-125, С-200 и най-модерните ни установки С-300.

"Процесите на модернизация са тотално изостанали и е необходимо да се наваксат. Даже и при този бюджет, при 1,85, има достатъчно финансови средства да се реализират три проекта до края на годината. Правим всички възможно СВ да бъдат водещи в това отношение. И за бойната машина, и за гаубицата, и за ВВС, за 3 Д радари", заяви Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната.

Военният министър: Процесите на модернизация на армията са тотално изостанали

"Аз съм уверен в мъдростта на нашите политици и силно се надявам това, което са поели като ангажимент, задачата, която ни поставиха за изработване на една наистина мащабна, обяснима, инвестиционна план-програма за модернизацията на армията да бъде приета. Това е визия, това е нашата надежда, това е мотивация. Затова искат да чуят хората, че държавата има отношение към тях", заяви адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.

Парадът премина пред погледа на хиляди хора, изпълнили улици и площади. Президентът Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се срещнаха с някои от тях.

"Ето затова беше наистина важно да се проведе този парад, за да може хората, които вземат решение, да видят нашите военнослужещи, да разберат, че те са в основата, във фокуса на модернизацията и на придобиването на бойните способности", заяви Румен Радев, президент на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

След парада самолетите и техниката се прибраха по базите си. В 12 ч. пред сградата на администрацията на президента беше сменен почетният гвардейски караул. А малки гвардейци от училища от цялата страна посетиха президента и вицепрезидента. И разбраха какво е да си истински гвардеец!

Tържествена смяна на почетния гвардейски караул (СНИМКИ)

Снимки: Десислава Кулелиева (БНТ) и БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници в Лондон: Новият крал - традиции и съвременност в коронацията на Чарлз III и Камила
От нашите пратеници в Лондон: Новият крал - традиции и съвременност в коронацията на Чарлз III и Камила
Ремко Евенепул спечели първия етап от Обиколката на Италия
Ремко Евенепул спечели първия етап от Обиколката на Италия