НОВИНИ

"Една българка" на Вазов оживява в моноспектакъл

една българка вазов оживява моноспектакъл
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:48, 21.09.2021
Чете се за: 01:55 мин.
Още
Слушай новината

Снежина Петрова превръща разказа "Една българка" на Иван Вазов в моноспектакъл. Премиерните представления са на 21, 27 и 28 октомври в театър "Азарян", съобщават от НДК. Актрисата влиза в ролята на учителка по литература, за да представи своята артистична версия за един вълнуващ урок по Вазовия разказ.

Стогодишнината от смъртта на Патриарха на българската литература е повод за преоценка на неговото влияние върху най-младите читатели и търсене на нови възможности за включване на изпълнителските и визуални изкуства в образованието в училище.

Отбелязваме 100 години от смъртта на Иван Вазов

"Една българка" е важен тематичен акцент в националното външно оценяване след 7-и клас, именно затова моноспектакълът е насочен към широката театрална аудитория със специален фокус върху ученици, изучаващи едноименното произведение.

"Театърът може да послужи като надграждащ образованието инструмент, който среща най-младата публика с алтернативни гледни точки, провокира диалог и подпомага усвояването на литературния материал през различни интерактивни медии, каквито са съвременните театрални и визуални форми", споделя Снежина Петрова.

Робството като личен избор, като вътрешно състояние - това са само част от въпросите и темите, които вълнуват създателите на представлението. Режисьор е Десислава Шпатова, както и съсценарист, заедно със Снежина Петрова. Музиката е на Асен Аврамов. Адаптацията на разказа в свободен ритмизиран стих с традиционни мотиви е дело на Петя Хайнрих.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изригването на вулкана на о-в Ла Палма засега не засяга въздушния трафик
Изригването на вулкана на о-в Ла Палма засега не засяга въздушния трафик
Маркос Алонсо обясни защо отказва да коленичи преди мач
Маркос Алонсо обясни защо отказва да коленичи преди мач