НОВИНИ

"Ел Класико" зове: Очаква ли ни най-великото дерби между Реал Мадрид и Барселона след Меси и Роналдо?

Битката за пълномощие в испанския и световен футбол на "Сантиаго Бернабеу" започва в 22:00 ч.

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
15:00, 26.10.2024
Чете се за: 05:37 мин.
Спорт
Килиан Мбапе, Роберт Левандовски
Снимка:
Слушай новината

Дойде времето за първото издание на най-великото футболно дерби за този сезон. "Ел Класико" отново ще прикове вниманието на милиарди пристрастни и безпристрастни почитатели на спорта към "Сантиаго Бернабеу", днес от 22:00 ч. Какво обаче прави този сблъсък между Реал Мадрид и Барселона по-различен и още по-вълнуващ?

Свикнали сме в последните години един от двата отбора да бъде изразен фаворит, който след края на 90-те минути да възтържествува и да си осигури правото на фукане. Наскоро този тим е "Белия балет", който печели последните четири официални мача между двата отбора. Този период съвпада и с една титла от Ла Лига, една Шампионска лига, една Купа на Краля и една Суперкупа на Испания. "Кралския клуб" дори унижава своя голям съперник на два пъти - 4:1 за въпросната Суперкупа за сезон 2024 и 4:0 като гост за Купата на Краля на 5 април 2023. Последната победа за Барселона идва около две седмици по-рано - 2:1 като домакин в първенството на Испания.

Реал все още притежава способността да разгроми всеки, който се изправи на пътя му. Още повече домакините на днешния сблъсък са в стряскаща форма в Ла Лига, като зад тяхното име стоят исторически статистики. Възпитаниците на Карло Анчелоти могат да изравнят рекорда за най-много мачове без загуба днес - 43, като предишното постижение бе поставено именно от каталунците под ръководството на Ернесто Валверде през 2017/18. "Белия балет" претърпя поражение последно от градския съперник Атлетико с 1:3 като гост на 24 септември 2023, а за да стигнем до последната загуба като домакин, трябва да се върнем назад до 8 април 2023, когато "кралете" са изненадани от Виляреал с 2:3.

Тогава защо това дерби изглежда по-равностойно от всякога?

Барселона е преобразен отбор, откакто Ханзи Флик застана начело на тима в началото на сезон 2024/25. "Блаугранас" са загубили един единствен мач в Примера дивизион и водят с три точки на големия си съперник в класирането след 10 кръга. Те са вкарали и 33 гола, което се равнява на 3,3 попадения средно на мач. Нападението на каталунците достига височини, с което само великите Меси, Суарес и Неймар могат да се похвалят. Роберт Левандовски, Рафиня и Ламин Ямал заемат челните три места в Ла Лига за най-много голове+асистенции - 14, 10, 10. Единствено Винисиус Жуниор засега се противопоставя на триото на Барса с 9 голови включвания, което му отрежда 4-о място, докато Килиан Мбапе със 7 си дели 5-ото с още трима футболисти.

Както стана ясно, формата и на двата отбора преди дербито е повече от впечатляваща. Големите съперници загряха за "Ел Класико" с разгромни победи в Шампионската лига - Реал обърна от 0:2 до 5:2 Борусия Дортмунд, благодарение на хеттрик на Винисиус Жуниор, който по всичко изглежда, че направи решителната стъпка към "Златната топка".

Барса от своя страна си върна на Байерн Мюнхен и го разгроми с 4:1, като друг бразилец вкара хеттрик и стоеше в основата на триумфа - Рафиня.

Все пак, двата отбора няма да са на 100% за днешния сблъсък. Родриго получи контузия по време на мача с Дортмунд, титулярният страж Тибо Куртоа също е аут, Даниел Карвахал няма да играе до края на сезона, а Давид Алаба все още не е готов за игра след дълъг период отсъствие от терените. От другата страна пък Ханзи Флик няма да може да разчита на Марк-Андре тер Щеген, Роналд Араухо, Марк Бернал и Феран Торес.

Кристиано Роналдо и Лионел Меси оставиха дупка с размерите на кратер, когато решиха да продължат кариерите си отвъд двата испански гранда. Сезон 2024/25 обаче ще ни предостави най-великото съперничество в историята на футбола отново в целия си блясък.

Килиан Мбапе или Роберт Левандовски?

Винисиус Жуниор или Рафиня?

Джуд Белингам или Ламин Ямал?

Битката за пълномощие в испанския и световен футбол, наречена "Ел Класико", между Реал Мадрид и Барселона започва в 22:00 ч.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефани Стоева се класира за полуфиналите на единично и двойки жени на турнир по бадминтон в Нидерландия
Стефани Стоева се класира за полуфиналите на единично и двойки жени на турнир по бадминтон в Нидерландия
Смяната на членове на СИК продължава и в Добрич
Смяната на членове на СИК продължава и в Добрич