НОВИНИ

Евелина Славкова, "Тренд": И ГЕРБ-СДС, и ПП-ДБ трудно ще направят мнозинство, изборите наесен са все по-вероятни

bnt avatar logo
от БНТ
19:42, 16.02.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Данните от представителното проучване на агенция "Тренд" показват, че и за двете големи коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще е много трудно да съставят правителство. Големият въпрос е не кой ще е първи, а кой ще може да състави управляващо мнозинство, каза социологът от "Тренд" Евелина Славкова в студиото на "Още от деня".

Тя представи няколко хипотези за съставяне на правителство, които са трудни, но възможни в контекста на данните от проучването на „Тренд“:

"Едната хипотеза е за евроатлантическата коалиция - ГЕРБ, ПП, ДБ. Това е сложна коалиция. Другата хипотеза е т.нар. "хартиена" коалиция - ГЕРБ, ДПС, БСП и евентуално някоя малка политическа формация - това също би било трудно, най-малкото, защото е обществено непопулярна. Третата хипотеза, която става все по-вероятна, е да има избори наесен", смята Евелина.

Славкова посочи, че всички са съсредоточени върху местните избори - както ПП и ДБ, така и ГЕРБ, които искат да продължат да държат местната власт като имат кметове по места. Тази битка ще надделее в опитите на политическите формации да водят разговор, каза още тя.

Според Славкова усещането, че отново може да няма редовен кабинет, ще откаже част от избирателите да отидат до урните.

"Според януарското проучване на "Тренд" хората поставят като най-основен и голям проблем инфлацията и обедняването. Това продължава да бъде водеща тема. Хората искат някой, който да реши тези проблеми, а на следващо място се нарежда политическата криза", коментира Славкова.

Тя добави, че българското общество започва силно да проблематизира политическата криза, в която се намираме, както и фактът, че през няколко месеца отиваме на избори.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФ Бокс обяви цената на билетите за Купа "Странджа"
БФ Бокс обяви цената на билетите за Купа "Странджа"
Голям пожар избухна в бургаския квартал "Горно Езерово" край езерото "Вая''
Голям пожар избухна в бургаския квартал "Горно Езерово" край езерото "Вая''