НОВИНИ

Последна надежда за живот: Турци и сирийци във вражда по граничните райони

Над 42 000 вече са жертвите след земетресението

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:44, 16.02.2023
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

Над 42 000 са вече жертвите в Турция и Сирия след труса. В 11-ия ден беше спасено още едно 17-годишно момиче. Подобни новини стават все по-голяма рядкост, на места надеждата вече е изоставена и влязоха тежки машини за разчистване на отломките. Заради бедствието в засегнатите райони се засилиха антимигрантските настроения, особено срещу сирийците, макар че те делят една болка с турците.

Нигяр Сечалъ се кара с четирима сирийци в Антакия, провинция Хатай. Обвинява ги, че са крали от местен магазин. Единият от мъжете е с окървавено лице.

Ибрахим Ъгдър: "Тези сирийци са крадци! Как да знам, че тези стоки са ваши? Защо бягаха като ни видяха? Ако и вие сте собственик на магазин, защо бягате!?".

Мултикултурната провинция Хатай граничи със Сирия. Вече над 10 години там живеят много сирийски бежанци. Сега гневът се насочва към тях, местните жители са останали без дом, без ток, без вода и са обект на мародерство. Поддават се на конспиративни теории.

Нигяр Сечалъ: "Тези хора тук се грижат за сирийците вече 10 години, но те ни предадоха. Останаха тук, за да крадат".

А самите сирийци не разбират защо е това отношение към тях, болката след земетресението е еднаква за всички.

Малек Сакир, сирийска бежанка: "Не знам къде да отида. Бог знае. 8 семейства живеем тук, на открито под небето, без палатка. Има деца, възрастни."

17-годишна тийнейджърка беше спасена от руините 248 часа след труса. Алейна Омез беше извадена от развалините от екипите в провинция Кахраманмараш. Турската държавна телевизия Те Ер Те показа кадри как я носят до линейка, завита със златисто термоодеяло, и я откарват към болница. На много места надеждата за откриване на оцелели вече е в миналото.

Снимки: БГНЕС

Тежки машини разчистват отломките в град Адъяман. В Пазарджък, където е епицентърът на труса - улиците са безлюдни, сградите са клюмнали, все едно ги гледаш в криво огледало. За други хора кошмарът продължава. Село в провинция Адъяман беше евакуирано, след като огромна скала се разцепи на две.

Азиз: "На 9-ият ден след земетресението имаше още една експлозия. Част от скалата надвисна над дома ни".

Над 4300 са вторичните трусове. Преките щети за Турция може да достигнат до 2 процента и половина от БВП, което се равнява на 25 милиарда долара, обяви американската банка "Джей Пи Морган".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Управителят на Зимния дворец: От няколко часа климатичната инсталация работи на 50 процента
Управителят на Зимния дворец: От няколко часа климатичната инсталация работи на 50 процента
Синапов и Кадева 20-и в единичната смесена щафета на световното по биатлон, нова титла за Норвегия
Синапов и Кадева 20-и в единичната смесена щафета на световното по биатлон, нова титла за Норвегия