НОВИНИ

Евродепутати: България да използва гласа си на европейско ниво

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:00, 07.11.2023
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

България трябва използва възможността си да влияе на взимането на решения на европейско ниво, включително при гласуването на европейския бюджет, ако страната ни отново бъде отложена за Шенген. Това предложи еродепутатът от ГЕРБ/EНП Андрей Новаков по време на конференция в Европейския парламент в Брюксел, посветена на опазването на външните граници на ЕС. Форумът беше организиран от евродепутата Емил Радев и в него участваха и. ф. главен прокурор на България Борислав Сарафов, шефът на "Гранична полиция" Антон Златанов и други. Според евродепутатите и прокуратурата България е напълно готова за членство в Шенген и повторно отлагане на решението ще бъде дискриминационно и демотивиращо.

Според Емил Радев има реални шансове Австрия и Нидерландия да преразгледат ветото си за влизане на България в Шенген преди срещата на вътрешните министри през декември, на която се очаква решение.

“Знаем че проблемите са чисто вътрешнополитически - знаете, в края на ноември предстоят избори в Нидерландия, надявам се да се успокои положението там. Виждаме, че двойните стандарти се прилагат много успешно вече 12 години. За Австрия - ако остане само една държава членка, аз мисля че натискът и в Европейския съвет, и от ЕК и от Парламента ще бъде доста голям”, каза Емил Радев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

Във връзка с предложението Андрей Новаков България да блокира важни европейски решения, включително приемането на европейския бюджет, Радев припомни, че Румъния вече е предприела подобри стъпки по отношение на Австрия заради ветото за Шенген. От ЕК също заявиха, че напълно подкрепят двете страни години наред.

И. ф. главен прокурор Борислав Сарафов коментира, че България отдавна е изпълнила всички критерии и причините за недопускането ни в Шенген са икономически и политически:

“Знаете, че в момента е отворена Конституцията, предстоят и конституционни промени. Прословутият механизъм за разследване на главния прокурор, за контрол и отчетност вече работи и е действащ, той е част от българското законодателство. Така че и това вече не стои като проблем пред нашата държава. Очевидно причините са чисто икономически и политически.”

Шефът на “Гранична полиция” Антон Златанов също вижда двоен стандарт в отношението към България. Според него, ако страната стане част от Шенген и отпаднат проверките по вътрешните граници, ще има много повече ресурс за опазване на външните граници на ЕС:

“Българо-турската границата, макар и не най-голямата, е най-натоварената сухоземна граница на Европа. КПП "Капитан Андреево" е най-големият сухоземен граничен пропускателен пункт в Европа и втори в света. След като започна войната в Украйна, целият поток на тежкотоварни автомобили, който до преди това минаваше северно от Черно море с търговска цел към Западна и Северна Европа, в момента е пренасочен и преминава през нашата граница и нашите КПП-та. Ако се задържи тенденцията "Капитан Андреево" ще стане най-натовареният КПП в света.”

Според Златанов тази година е рекордна по отношение на мигрантски натиск към България, но страната ни справя много добре и нелегалните мигранти без документи към Австрия са намалели наполовина. Той припомни, че точно на днешния ден преди една година на границата с Турция загина български граничен полицай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Били Харис детронира миналогодишния шампион на Sofia Open Марк-Андреа Хюзлер
Били Харис детронира миналогодишния шампион на Sofia Open Марк-Андреа Хюзлер
Създават общоевропейски списък с липсващите лекарства
Създават общоевропейски списък с липсващите лекарства