НОВИНИ

Създават общоевропейски списък с липсващите лекарства

Еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакиду разговаря със здравния министър Христо Хинков

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:39, 07.11.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Списък с критичните лекарства в целия ЕС ще бъде създаден до края на годината, а в началото на следващата ще бъде изграден и механизъм за солидарност на доброволни начала. Чрез него държавите членки ще могат да преразпределят препарати, когато има недостиг. Това заяви еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакиду на среща със здравния министър Христо Хинков.

"Забраната за износ на лекарства не е най-доброто решение, това се обединихме с комисар Кириакиду.Това е временно решение. Възможно за най-кратък срок. България ще се присъедини към този механизъм за обмяна на лекарства при нужда, когато те липсват в съответната страна", каза проф. Христо Хинков, министър на здравеопазването.

"Излизаме с това предложение за фармацевтична реформа с цел да се създаде единен пазар за лекарствата в ЕС. Гарантираме, ч за европейските граждани има ефективни и безопасни лекарства. Но също така имаме нужда да гарантираме, че всички пациенти и граждани, без значение къде в Европейския съюз живеят, имат достъп до безопасни, ефективни и иновативни лекарства едновременно", заяви Стела Кириакиду, европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните.

Сред обсъдените теми са били лечението на онкологични заболявания и психичното здраве. Колкото до изграждането на протонен център у нас, който по думите на здравния министър е отпаднал като инвестиция от Плана за възстановяване и устойчивост заради бавните темпове, с които е започнат проекта, Хинков допълни, че центърът ще бъде построен с бюджетни средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евродепутати: България да използва гласа си на европейско ниво
Евродепутати: България да използва гласа си на европейско ниво
Страхотен гол на Педриньо донесе минималния успех на ЦСКА 1948 над Левски
Страхотен гол на Педриньо донесе минималния успех на ЦСКА 1948 над Левски