НОВИНИ

Пет села в страната остават без кмет след втория тур на изборите

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:42, 07.11.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Пет села в България останаха без кметове след последните местни избори. Причината – кандидатите на балотажа получиха равен брой гласове. Населените места ще трябва да проведат отново избори.

В село Житница край Варна двамата кандидати – Тодор Тодоров от СДС и Станислав Ненчев от Инициативен комитет “Доверие”, получиха точно по 201 гласа на балотажа в неделя.

- Аз съм на 65 години и не помня такова нещо. Винаги е било още на първи тур.

- Ние, населението сме разстроени и разочаровани. Може една част да се откаже, и ½ да гласуват. Защото и аз се разочаровах.

- Явно селото е разделено на две.

В пернишкото село Черна гора двамата кандидати – Дияна Атанасова от "Движение за просперитет на Перник" и Димитър Димитров имат по 83 гласа. Интересното е, че трима души от селото са маркирали “Не подкрепям никого” в бюлетината, а техните гласове са решаващи.

- Изборите протекоха много спокойно, защо пускат жалби против комисията? Ходихме два пъти в общината да преброяваме, всичко е нормално.

“Хората ще решат кой ще бъде кметът, нека да гласуват с разум, а не водени от емоциите на други странични хора. Да изберат по-добрия", каза Дияна Атанасова, бивш кметски намесник на с. Черна гора и кандидат за кмет.

Частичните местни избори се насрочват с указ на президента до 3 месеца след последния редовен вот. Те се провеждат по същите правила, като кандидатите отново разполагат с 30 дни за предизборна кампания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Зафиров: Без подкрепата на БСП Ваня Григорова нямаше как да постигне такъв резултат
Атанас Зафиров: Без подкрепата на БСП Ваня Григорова нямаше как да постигне такъв резултат
СПЕЦИАЛНО ЗА БНТ: Разказ за заложниците на Хамас с български произход
СПЕЦИАЛНО ЗА БНТ: Разказ за заложниците на Хамас с български произход