НОВИНИ

СПЕЦИАЛНО ЗА БНТ: Разказ за заложниците на Хамас с български произход

Председателят на българския културен център в Тел Авив казва, че трагедията е нечовешка

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
18:33, 07.11.2023
Чете се за: 05:27 мин.
По света
Слушай новината

Специално за БНТ говори близка на семействата на двамата израелски граждани с български произход, отвлечени от Хамас. Родителите на двамата нямат вест от тях вече точно месец.

Рина Бакалова, председател на българския културен център в Тел Авив: "Днес е точно един месец. Точно един месец. От 7 октомври нямат никаква вест, да. Трагедията е нечовешка."

Без да знаят живи ли са децата им вече 30-и ден едва преживяват родителите на двамата похитени от български произход, единият от които е младо момиче. Баща ѝ е българин. И двете семейства са близки на Рина Бакалова, но от мерки за сигурност не разкриваме имената им. Самата тя, която от 30 години живее в Израел и е свикнала със звука на ракетите над дома ѝ, е разбрала за трагедията именно от родителите:

"Всички живеят с надеждата, че са живи и са здрави. Те са израелски граждани и Израел работи по въпроса за освобождаването на всички. България няма какво да направи повече, дали те ще са български граждани или не. За Хамас това е без значение."

Близките на двамата се молят да се върнат у дома. Техните деца не са сред онези, чиито снимки и видеоклипове разпространиха Хамас. Близките им знаят само къде са били на 7 октомври, когато войната започва. Предполага се, че Хамас държи 240-те заложници в тунелите под Ивицата Газа.

Рина Бакалова, председател на българския културен център в Тел Авив: "Всички са били на границата с Газа. Те просто наред са ги убивали, пребивали, взимали в залог. Там има и деца, и млади, и възрастни, и болни. Трагедията е нечовешка. Имали сме случаи, в които замяната е за ковчези. Надявам се. Много се надяваме всички да са живи. Тука на летището оня ден бях, наредени са снимките на всичките, които са заложници и просто срещайки очите им, имаш усещането за близки, за роднини. За хора, които са част от нас."

Преди три седмици авторитетният "Уолстрийт Джърнъл" излезе с информация, че сред заложниците на Хамас, има и поне една българка. Тогава правителството не го потвърди. Сега се оказа, че именно информацията за двама отвлечени е поводът за визитата на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел в Тел Авив.

"Тогава нямахме подобни данни. Но междувременно се появиха. Това беше и причината с г-жа Габриел да заминем за Израел", каза Николай Денков, министър-председател на Република България.

Денков коментира въпроса на вицепрезидента Илияна Йотова дали имат и български паспорти:

"Те са с български произход. Техните баби и дядовци са живели в България, след което са заминали за Израел. Г-жа Йотова много добре знае, че всичко, което трябваше и можеше да бъде направено, вече е направено. Съдействаме максимално на израелските власти, за да могат да преговарят и да търсят възможности за позитивно развитие. Всичко, което може и трябва, е направено вече."

Според Рина Бакалова това дали ще им бъдат извадени български документи не е от значение:

"Имаше прецедент с един освободен американски граждани и затова решиха всички, че ако имат двойно гражданство, ще бъдат освободени. Всички почти имат и някакво друго гражданство."

А за близките остава само да чакат:

"Ние всъщност не знаем дали всички са живи и сега. Предполагаме, че са живи, защото ще ги използват по някакъв начин за някаква разменна монета. България няма какво да направи в повече, дали те ще са български граждани или не. За Хамас това е без значение. От 7 октомври нямат никаква вест и повечето са така. Ние дори не знаем дали всички са живи и сега, предполага се, че са живи, защото ще ги използват по някакъв начин за някаква разменна монета", каза още Рина Бакалова.

снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Зафиров: Без подкрепата на БСП Ваня Григорова нямаше как да постигне такъв резултат
Атанас Зафиров: Без подкрепата на БСП Ваня Григорова нямаше как да постигне такъв резултат
Тестовете на системата за ранно известяване BG ALERT започнаха от Габрово
Тестовете на системата за ранно известяване BG ALERT започнаха от Габрово