НОВИНИ

Европейският съюз за радио и телевизия даде висока оценка за работата на БНТ и БНР

Айше Сали
от Айше Сали
20:50, 26.09.2024
Чете се за: 02:47 мин.
Общество
Снимка:
Слушай новината

Директорите на обществени медии от Централна и Източна Европа се събраха на първата по рода си среща, на която България в лицето на БНР е домакин. Генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия Ноел Къран даде висока оценка за постигнатото от БНТ и БНР и отново подчерта, че те трябва да бъдат финансирани по-добре.

Темата за ролята на лидерството при воденето на преговори постави началото на срещата. Представители на медии от 18 държави разказаха как подхождат в такива моменти и какви са трудностите, които срещат.

"В Централна и Източна Европа има много страни, повечето от които са малки. Обществените медии също са малки и само заедно имаме шанс нашият глас да бъде чут. За да се борим с тези предизвикателства е много важно да умеем да синхорнизираме своите действия и да обединяваме своите усилия. За мен е много силен знак, че тази среща се провежда именно в София",обясни генералният директор на БНР Милен Митев.

Генералният директор на Европейския съвет за радио и телевизия подчерта ключовата роля на обществените медии за представянето на различни гледни точки и отстояването на медийната свобода. Коментира и постигнатото в България.

"Мисля, че вършите фантастична работа, която наистина много важна за българското общество. Забележително е покритието, което имате, регионите, до които достигате, широката палитра от теми, които представяте. Политическите теми, които засягате. Това е изключително в европейски контекст. Но мисля, че БНТ и БНР трябва да бъдат правилно финансирани, за да можете да продължавате да пазите своите таланти и да се развивате в тази посока", обясни генералния директор на Европейския съюз за радио и телевизия Ноел Къран.

Въздействието на Европейския законодателен акт за свободата на медиите също беше сред темите.

"Вътре има механизми, които са заложени, така че да се укрепи възможността обществените медии по един по-независим начин да взимат своите редакционни решения", коментира председателят на Съвета за електронни медии Габриела Наплатанова.

Една от най-важните дискусии беше посветена на изкуствения интелект и етичните норми при използването му.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автомобил се блъсна в стълб в Пловдив, шофьорът загина на място
Автомобил се блъсна в стълб в Пловдив, шофьорът загина на място
Пропуски в системата? Шофьори с отнети книжки чакат с месеци резултатите от кръвните проби
Пропуски в системата? Шофьори с отнети книжки чакат с месеци резултатите от кръвните проби