НОВИНИ

Европрокуратурата разследва разширението на газохранилището в Чирен

Министър Малинов е спрял проекта до приключване на проверката

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:53, 14.08.2024
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Европрокуратурата разследва разширението на газохранилището в Чирен. Това днес беше съобщено от енергийния министър и така получихме отговор на въпроса на вчерашния ден - защо прокурорите влязоха в "Булгартрансгаз". Министър Малинов е спрял проекта в Чирен до приключване на проверката. Общата стойност на проекта е над 614 милиона лева като Европа осигурява 25%. По думите на Малинов до момента не е започнато строителството по проекта, платен е само аванс за сондажите от 65 милиона лева.

Енергийният министър Владимир Малинов е спрял разширението на газохранилището в Чирен до приключване на проверката на европейската прокуратура. Общата стойност на проекта е над 614 млн. лева като Европа осигурява 25%. По думите на Малинов до момента не е започнато строителството по проекта, платен е само аванс за сондажите от 65 млн. лева.

Повече от десет часа е продължило изземването на документи и информация от държавната компания "Булгартрансгаз". Това обяви на извънредна пресконференция тази сутрин изпълнителният директор на дружеството. Служебният енергиен министър Владимир Малинов видя скрити мотиви в тази проверка като според него именно разширяването на газовото хранилище в Чирен ще гарантира по-голяма диверсификация на газовите доставки у нас. По-късно в следобедните часове, Владимир малинов по собствена инициатива беше изслушан и в енергийната комисия в парламента. Въпроси към него не зададоха от ГЕРБ и от ДПС, останалите партии обаче се интересуваха дали има финансови нарушения при сключването на обществената поръчка за разширяването на Чирен, както и дали са променяни техническите характеристики на самата поръчка.

Най-вероятно проверката на европейската прокуратура е свързана със сигнал на Българския енергиен и минен форум. По думите на министъра сигналът се позовава на одитен доклад поръчан от самия него по времето когато е бил директор на Булгартрансгаз.

"Така че възниква въпросът, по какъв начин този доклад излиза извън рамките на дружеството. Аз си позволих да призова правораздавателните органи да извършат проверката на база наличието на експертиза у тези хора, които са подали сигнала", заяви Владимир Малинов, служебен министър на енергетиката.

Министърът обясни още, че не се притеснява от проверката, тъй като вече поръчката е проверявана от Агенцията за държавна финансова инспекция. На въпрос на депутатите дали наистина е спечелил изпълнителят предложил по-висока цена и класиран на второ място, министърът отговори.

"Участникът, който е класиран на първо място се отказва от сключването на договора. Да, действително законът за обществените поръчки разрешава да бъде сключен договор с втория определен и действително има разлика, бих казал съществена, около 10% е разликата в цената между първия и втория участник", поясни Владимир Малинов.

Общата стойност на проекта за разширяване на Чирен е над 614 млн. лева като над 220 млн. са за нови сондажи. Именно тази част е послужила за основа на сигнала.

"От страна на ръководството и служителите в дружеството бе осигурен пълен достъп до информация и съдействие относно всичко относимо към съответния проект", каза Кирил Равначки,изп. директор на "Булгартрансгаз".

От Европейската прокуратура и днес не изнесоха повече информация за разследването нито дали само сондажите в Чирен са обект на проверката.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шиникова, Денчева и Енчева загубиха във втория кръг на тенис турнир в Сърбия
Шиникова, Денчева и Енчева загубиха във втория кръг на тенис турнир в Сърбия
Берое преотстъпи Уерик Каетано на виетнамски клуб
Берое преотстъпи Уерик Каетано на виетнамски клуб