НОВИНИ

Игра на стратегии - каква е целта на Украйна в Русия?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:37, 14.08.2024
Чете се за: 04:42 мин.
По света
Игра на стратегии - каква е целта на Украйна в Русия?
Слушай новината

Извъндерно положение във втори руски пограничен район. След Курска - и Белгородска област обяви извънреден режим заради продължаващия украински обстрел.

Украинските сили са навлезли между един и два километра навътре в Курска област. Киев твърди, че вече контролира стратегическия град Суджа и че държи 100 руски военнопленници. Втора седмица след изненадващото нахлуване на украински войски на руска територия Киев продължава офанзивата си, а Москва започна да прехвърля войски. Каква е стратегическата цел на Украйна, колко дълго ще останат украинските сили на руска територия и кога е точният момент да се изтеглят. Другият ключов въпрос е защо девети ден няма отговор от Русия.

"Руското знаме падна на земята".

Така кореспондентът на украинската държавна телевизия съобщи новината, че украинските сили контролират Суджа, който е важен газоразпределителен център.

"От началото на деня нашите войски се придвижиха с един до два километра напред в различни посоки. Приключи издирването и елиминирането на противника в Суджа. В плен бяха взети 100 руски войници".

По думите на президента Зеленски залавянето на руски военни "може да ускори връщането на у дома на украински военнопленници", заяви Олександър Сирски, главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна.

Русия твърди, че е отблъснала украинските атаки в Курска област и предупреди:

"Чрез терористичните си действия в посока Курск Украйна постави темата за мирните преговори на дълга пауза", посочи Родион Мирошник, посланик за специални поръчения на руското външно министерство.

След началото на украинската офанзива се появиха спекулации, че Русия ще пренасочи сили от Донбас към Курск. Литовските власти потвърдиха, че е започнало преместване, но от балтийския екслав Калининград.

"Виждаме, че се прехвърлят войски и оборудване от района на Калининград към Курска област", обясни СХР Лауринас Касчунас, министър на отбраната на Литва.

Спорeд анализатори украинско навлизане на руска територия 900 дни след началото на войната е фойерверк, който бързо ще загасне. Поне три са вероятните цели на Киев.


"Да намали напрежението на фронта. Да поиска повече оръжие, оборудване и финансиране от Запада. И трето да повдигне духа на армията", мисли СХР Ду Венлонг, китайски военен експерт.

Сред големите въпроси е защо Русия не отговаря вече девети ден и докъде ще стигнат украинските сили.

"Определено има рискове. Русия има много повече военни от Украйна. И докато Украйна някак успя да "разтегне" руските сили, трябва да направи същото и със своите. Русия вероятно ще се опита да нанесе сериозен ответен удар, защото очевидно изглежда зле и Путин няма да се иска да се повтори. Това може да доведе до значителни загуби за украинската армия, които Украйна по-трудно ще поеме", заяви СХР Марион Месмер, експерт по международна сигурност в "Чатъм хаус".

Сред вариантите е Украйна да се изтегли с чест, преди Русия да изпрати достатъчно сили и да помете украинците. По този начин няма да бъдат постигнати евентуалните цели на офанзивата - да бъдат отклонени руски сили от Донбас или да се използва контролираната от Украйна руска територия като разменна монета при бъдещи преговори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разговорите за новата служебна власт: Кои министри ще останат в кабинета "Грънчарова"?
Разговорите за новата служебна власт: Кои министри ще останат в кабинета "Грънчарова"?