НОВИНИ

Нищожни шансове за примирие: "Хамас" иска работещ план, а не преговори с Израел

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:07, 14.08.2024
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Ден преди планираните преговори за примирие между Израел и Хамас шансовете за споразумение изглеждат нищожни. "Хамас" обяви пред агенция Ройтерс, че няма да участва в новия кръг от преговори в Доха утре, Израел изпраща делегация. Сигналите от Техеран - ако има примирие, няма да има ответен удар в отговор на убийството на политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания. В навечерието на преговорите Израел бомбардира Газа, а "Хамас" публикува видео с ракетните атаки срещу Тел Авив.

Болката дави, въздухът не стига - Мухамед Абу ал Кусам е отишъл да вземе сертификати за раждане на новородените си близнаци Асер и Айсел, когато всичко в живота му изчезва - само за миг:

"Отивах да взема сертификати за раждане за децата. Жена ми роди онзи ден… и получих обаждане, че къщата, в която бяхме отседнали, е бомбардирана. Съседи ми се обадиха. Жена ми си отиде, с нея и двете бебета и тъща ми."

Ударите срещу Газа са в отговор на вчерашната ракетна атака на "Хамас" срещу Тел Авив, казват от израелската армия. Обстрелвани са ракетни площадки и бойци, включително в централната част на Газа, в Хан Юнис и в западната част на Рафах. От палестинската групировка днес публикуваха видео от атаката, на което се чуват молитви на арабски.

"Бойците, които имат вяра и търпение във война. Те не са нито слаби, нито беззащитни. Тях ги водят сенките на смъртта, с мечове и стрели", казва боец на "Хамас".

Как на фона на тази несекваща спирала от насилие утре Израел и Хамас сядат на масата за преговори - въпрос, който всички си задават. Сигналите от "Хамас" не вдъхват оптимизъм - искаме работещ план за прилагане на предложение за примирие, изложена в речта на американския президент Джо Байдън, а не нов кръг от преговори, обявиха от групировката. Трима високопоставени източници от Иран обявиха, че само споразумение за спиране на огъня ще спре ответен удар срещу Израел. Такива очаквания изрази и американският президент Джо Байдън:

"Ще видим какво ще направи Иран и дали ще има атака. Не се предавам."

В Ливан специалният пратеник на Съединените щати Еймъс Хохстийн се опитва да удържи "Хизбула":

"Продължаваме да вярваме, че дипломатическо решение е възможно, защото никой не иска наистина пълномащабна война между Ливан и Израел."

Американският държавен секретар Антъни Блинкен отмени планираното си за през нощта пътуване до региона. И все пак Вашингтон продължава да очаква непреки разговори да се водят утре в Доха и смята, че споразумение все още е възможно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едуардо Камавинга аут от сметките на Реал Мадрид
Едуардо Камавинга аут от сметките на Реал Мадрид
Крумовград подсили отбраната си
Крумовград подсили отбраната си