НОВИНИ

Първите у нас три розови фламинги се излюпиха в Атанасовското езеро край Бургас

Първите у нас три розови фламинги се излюпиха в Атанасовското езеро край Бургас
bnt avatar logo
от БНТ
14:55, 13.08.2024
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

За първи път в България се излюпиха три розови фламинги в Атанасовското езеро край Бургас. Случи се навръх 44-годишнина от обявяването на езерото за поддържан резерват. Това обяви орнитологът и представител на Българското дружество за защита на птиците д-р Петър Янков на събитие по повод юбилея на бургаския резерват.

"Наблюдението ни започна на 16 юни, когато бебетата фламинги бяха на възраст около една седмица. Движеха се около възрастните в колония, състояща се от около 45 гнезда", поясни д-р Янков.

По думите му гнездовата колония се сформира за първи път през юли миналата година. Поради късното образуване на колонията фламингите нямаха биологичното време да отгледат малки, поясни експертът. "Обикновено малките се излюпват през месец май, за да могат да пораснат в рамките на три-четири месеца и да поемат в полет, когато наближат трудните месеци", уточни той.

Според орнитолога излюпването на трите малки розови фламинги е знак, че Атанасовското езеро се възприема за безопасен дом за колонията.

"Гнездото на фламингото може да съществува само ако мястото е сигурно. Розовото фламинго живее тук от осем години и едва на осмата година съумя да намери достатъчно сигурни условия, където няма хищници и човешко влияние".

Снимки: БТА

Фламингото е едра птица и не се размножава всяка година, но след две-три години можем да очакваме следващото поколение розово фламинго тук, надява се орнитологът. По думите му езерото се обитава от около 3500 розови фламинги.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха мъж, пребил жена си в Пазарджик
Задържаха мъж, пребил жена си в Пазарджик
Олимпийският ни шампион Карлос Насар се прибра в България (ВИДЕО)
Олимпийският ни шампион Карлос Насар се прибра в България (ВИДЕО)