НОВИНИ

Евтиното гориво в Унгария ще е само за граждани на страната

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:38, 27.05.2022
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

В Унгария шофьорите от чужбина от днес зареждат автомобилите си на значително по-високи цени от местните жители. Правителството издаде указ, според който само унгарците могат да се възползват от ниските цени на бензина и дизела, които бяха въведени, за да се овладее инфлацията.

Ако колата ви не е с унгарска регистрация, по-добре не зареждайте от унгарска бензиностанция, предупреждават медиите в Будапеща.

В Унгария на ниски цени вече ще имат възможност да зареждат само автомобили с унгарска регистрация. Ако се погледне трафика на бензиностанциите по границата, става ясно, че бензиновият туризъм, който се разви, очевидно е заплаха за сигурността на доставките, каза Гергели Гуляш, началник на кабинета на унгарския премиер.

Заради наложения от правителството таван на цените, горивото в Унгария е от най-евтините в Европа. Литър бензин А95 се продава за 1,32 евро. Цена, която през последните месеци привличаше много чужденци в страната.

Според указа, превозните средства с чуждестранна регистрация вече трябва да зареждат на пазарни цени, което е с около 40% по-скъпо. Решението предизвика остри реакции и обвинения, че властите в Будапеща действат дискриминационно и нарушават политиките на Европейския съюз.

Недоволство изразиха и собствениците на бензиностанции в Унгария. Според тях двойното ценообразуване ще предизвика хаос. Те се оплакаха, че никой от правителството не се е консултирал с представители от сектора преди въвеждането на мярката.

От вторник в Унгария действа извънредно положение. То беше въведено по предложение на премиера Виктор Орбан, заради войната в Украйна, която според него застрашава енергийната и финансова сигурност на Унгария.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Български пощи" вече са стратегически обект от значение за националната сигурност
"Български пощи" вече са стратегически обект от значение за националната сигурност
Асенов и Ибаниес донесоха още два медала за България от Европейското по бокс за мъже
Асенов и Ибаниес донесоха още два медала за България от Европейското по бокс за мъже