НОВИНИ

ФИГ със специален материал за Световната купа по художествена гимнастика

Боряна Калейн
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:42, 06.04.2022
Чете се за: 03:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Официалният сайт на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) публикува специален материал, посветен на Световната купа по художествена гимнастика в София. Турнирът ще се проведе от 8 до 10 април в „Арена Армеец“.

Шест участнички на Олимпийски игри и повече от 60 новопристигнали ще се борят за осем отличия на турнира в София.

В материала се обръща внимание също и на завръщането на българската фаворитка Боряна Калейн на големия международен килим за първи път от Световното първенство миналата есен в Китакюшу, Япония. 21-годишната гимнастичка записа четири четвърти места на шампионата на планетата. Тя завърши пета и на Олимпийските игри в Токио 2020.

Милена Балдасари, Виктория Оноприенко и Сумире Кита са другите олимпийки сред 39-те гимнастички, представляващи 27 страни.

И четирите състезателки, както и София Рафаели от Италия, шампионка в многобоя от Световната купа в Атина преди две седмици, бяха сред първите 9 в многобоя на Световното първенство през 2021 година.

В публикацията се припомня още, че Боряна Калейн има добри спомени от турнира в София, където постигна едни от най-добрите си резултати.

През 2021 г. състезателката на Марияна Памукова даде нов старт на олимпийския си сезон, като спечели три златни медала от Световната купа. Отново в „Арена Армеец“ ще се проведе и Световното първенство по художествена гимнастика през септември. Това първенство ще се излъчва по БНТ.

Заедно с Боряна Калейн в индивидуалното ще се състезава и Стилияна Николова, за която това ще е дебют на Световната купа.

В материала се посочва още, че 16-годишната Николова е дъщеря на бившия футболист Илия Дяков и Паулина Николова, състезателка по художествена гимнастика, която спечели златен медал за България с ансамбъла от Световното първенство през 1985 година.

Сред новите участнички са и момичетата от българския ансамбъл. Те продължават от там, откъдето спряха емблематичните олимпийски шампионки от Токио 2020. София Иванова, Биляна Везирска, Вая Драганова, Елена Георгиева, Петя Борисова, Женина Трашлиева са пределно мотивирани за голямото предизвикателство.

В София задачата е донякъде опростена, защото българите ще се изправят само срещу пет други ансамбъла: Испания, Франция, Германия, Гърция и Япония.

Подиум тренировката е предвидена за четвъртък, 7 април. Българките са от 15.00 часа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Михайлов проведе работна среща с ръководството на АФЛ
Борислав Михайлов проведе работна среща с ръководството на АФЛ
Ниделрандски изтребители са в "Граф Игнатиево" за охрана на въздушното ни пространство (Снимки и видео)
Ниделрандски изтребители са в "Граф Игнатиево" за охрана на въздушното ни пространство (Снимки и видео)