НОВИНИ

Формула 1 въвежда правило от Индикар след случая "Льоклер" в Монако

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:16, 26.05.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Спорт
формула въвежда правило индикар случая льоклер монако
Слушай новината

Инцидентът на Шарл Льоклер, който предизвика червени флагове в края на квалификацията за Гран При на Монако породи въпроса дали пилот, заради когото тренировката приключва преждевременно, не трябва да бъде лишаван от най-доброта си обиколка.

Както знаете, в събота по време на квалификацията по улиците на Княжеството, Льоклер се удари в предпазната мантинела в опита си да подобри своето време, което към онзи момент му отреждаше първото място на грида за неделя.

Инцидентът му обаче на практика сложи край на битката за разпределянето на местата на стартовата решетка, тъй като оставаха само 18 секунди до края на частта.

Това провали бързите обиколки на Карлос Сайнц младши и Макс Верстапен, които бяха в бързи обиколки, като дори бяха по-бързи от Льоклер в първите два сектора.

С цел да бъдат избегнати нови подобни случаи, състезателният директор на Формула 1 Майкъл Маси обяви, че той и колегите му обсъждат въвеждането на правило, което се използва в американските серии Индикар.

То гласи, че, ако пилотът, записал най-бърза обиколка, предизвика червени флагове и спиране на сесията, а в някои случаи дори само жълти, то най-доброто му време ще бъде анулирано.

Дискусионната случка с Льоклер не е първият подобен случай в Монако. През 2006 година Михаел Шумахер спря своето Ферари на завоя "Разказ", което обаче му коства наказа, тъй като германецът бе пратен да стартира от последна позиция.

През 2014 година пък Нико Розберг изпусна спирането за "Мирабо" и по този начин провали опита на прекия си конкурент Люис Хамилтън. В този случай обаче Нико не получи наказание, тъй като стюардите прецениха, че той е допуснал пилотска грешка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Сирия гласуват на президентски избори
В Сирия гласуват на президентски избори
Евакуираха над 1 милион души заради циклона Яас в Индия
Евакуираха над 1 милион души заради циклона Яас в Индия