НОВИНИ

Гари Каспаров пред БНТ: Със смъртта на Навални Путин изпрати сигнал, че може да прави каквото си иска

Опозиционният форум "Свободна Русия" се събра във Вилнюс

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
20:42, 23.02.2024
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Влиятелният неправителствен форум "Свободна Русия" се събра днес във Вилнюс, за да чертае стратегия за бъдещето на страната след управлението на Путин. Конференцията е посветена и на втората годишнина от войната. Смъртта на Навални определено повлия на дискусиите.

Участниците в конференцията отдадоха памет на убития Алексей Навални и загиналите украински граждани по време на руската война в страната им. Темата за Навални и неговия приемник беше тема в неформалните разговори на конференцията във Вилнюс.

Пред БНТ гросмайсторът Гари Каспаров коментира, че със смъртта на Навални Путин е изпратил сигнал, че може да прави каквото си иска.

"Навални беше затворник на Путин. Той беше под натиска на властта му, беше измъчван от нея. Беше изпратен в далечния север, зад Полярния кръг. И всичко това беше направено през зимата. Това си беше присъда и той беше убит. Путин изпрати сигнал, че може да прави каквото си поиска. Това престъпление на Путин е едно от многото извършени от него", каза Гаспаров.

Преподавателят по руска история и познавач на миналото на Владимир Путин Юрий Фелщински коментира пред камерата ни, че Навални се е отличавал от останалите руски опозиционни политици.

"Навални се отличава първо, защото беше изключително популярен, независимо, че не всички споделяха изцяло възгледите му. Имаше много претенции към действията му, но той беше изключително популярен, а за това трябва да се каже, че Кремъл просто убива. Имаме два очевидни примера - единият е Борис Немцов, които беше убит през февруари 2015 година и сега Навални. И двамата политически лидери претендентираха да бъдат конкуренти за президентския пост на Русия и точно тя се оказа опасно смъртоносна за тях , защото претендираха за този пост", посочи той.

Утре форумът продължава в латвийската столица, а в неделя участниците в него ще проведат демонстрация в памет на Навални и втората годишнина от руската инвазия в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анна Калинская елиминира Ига Швьонтек в полуфиналите в Дубай, ще спори за титлата с Жасмин Паолини
Анна Калинская елиминира Ига Швьонтек в полуфиналите в Дубай, ще спори за титлата с Жасмин Паолини
Криви кръгове на кръстовище в Шумен предизвикаха буря от коментари
Криви кръгове на кръстовище в Шумен предизвикаха буря от коментари