НОВИНИ

Георги Иванов: Готов съм да искам преборване с Ален Хубулов за място в отбора за олимпийските квалификации

георги иванов готов съм искам преборване ален хубулов отбора олимпийските квалификации
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БФ Борба
16:53, 10.03.2024
Чете се за: 04:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Носителят на златния пояс "Дан Колов" в тазгодишното издание на международния турнир по борба у нас "Дан Колов - Никола Петров" Георги Иванов призна, че е влязъл тази година в надпреварата с ясната мисъл да стигне до златния медал.

Българинът триумфира в най-тежката категория на свободния стил до 125 кг, с което за пръв път в кариерата си заслужи златния пояс, носещ името на легендарния български борец.

След този си успех Иванов не скри и амбициите си да търси преборване с Ален Хубулов за титулярното място в категорията за участие на олимпийските квалификации в Баку и Истанбул.

"Дойдох, за да стана шампион и много се радвам, че го направих по толкова убедителен начин. Имах сериозни съперници, показах добра борба, а публиката допълнително ме зареди с енергия да съм толкова категоричен във финалната среща", сподели родният борец.

"От 5 месеца отново тренирам, след тежка операция, вече се чувствам много сигурен в себе си, подготвен и съм готов да искам преборване с опонента ми в категорията Ален Хубулов за място в отбора за олимпийските квалификации. Миналата година го победих на шампионата на България, а тази година той ме победи категорично, но тогава още не бях в най-добрата си форма", каза още Георги Иванов.

В класическия стил за втора поредна година пояса "Никола Петров" бе присъден на Семен Новиков, който триумфира при 87-килограмовите, като на финала се справи и със съотборника си в националния отбор Йоан Димитров.

"Именно финалната среща ми беше най-трудна, защото ние постоянно тренираме заедно, трудно може да се изненадаме един друг. Ако трябва да сравнявам пояса, получен през миналата и тази година, бих казал, че през 2023 година ми беше по-трудно да стана шампион. Тогава конкуренцията беше много по-голяма, имаше много призьори от големи първенства, а сега заради олимпиадата повечето състезатели избират къде да участват или не, тъй като приоритет са Игрите в Париж. И това е нормално", коментира натурализираният украинец.

За втора поредна година и Юлияна Янева стана носителка на купата за най-добра състезателка, след като отново спечели титлата в своята категория.

"Тази година купата е по-ценна за мен, така я чувствам. Изпитвам респект към всички съпернички, направих хубави срещи и се чувствам заредена да продължавам да се подготвям на най-високо ниво", заяви Янева.

В същото време президентът на БФ Борба Христо Маринов призна, че за разлика от други години, тази турнирът е бил по-слаб, тъй като е съвпаднал с провеждането на състезанието "Яшар Догу" в Турция, а някои от състезателите подготвят директно за олимпийските квалификации.

61-ото издание на международния турнир по борба "Дан Колов - Никола Петров" се проведе в столичната "Асикс Арена", а схватките бяха изгледани от много олимпийски, световни и европейски шампиони и призьори. За първи път от много време сред публиката бе и двукратният олимпийски шампион Боян Радев, който наблюдава срещите в компанията на Валентин Йорданов, Георги Мърков, Александър Томов, Дончо Жеков и други.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение с магнитуд 4,7 по Рихтер регистрирано в Турция
Земетресение с магнитуд 4,7 по Рихтер регистрирано в Турция
Продават на търг писмо от Опенхаймер, докато едноименният филм е фаворит за "Оскарите"
Продават на търг писмо от Опенхаймер, докато едноименният филм е фаворит за "Оскарите"