НОВИНИ

ГЕРБ ще издигне Даниел Митов за премиер?

bnt avatar logo
от БНТ
13:20, 14.04.2021
5495
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Бившият министър на външните работи в кабинета "Борисов 2" Даниел Митов ще бъде издигнат за премиер от ГЕРБ, съобщава "24 часа", като се позовава на високопоставени източници от партията.

По-рано днес премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще предложи друг за премиер. Отрече това да е Томислав Дончев.

"Ще предложа друг министър-председател с много ясна европейска, натовска ориентация", категоричен бе Борисов.

Като външен министър Митов поддържаше именно такава политическа линия.

Даниел Митов се появи до вицепремиера Томислав Дончев на пресконференцията на ГЕРБ във вторник - първата след изборите след дълго отсъствие от обществената сцена и някои виждат именно в това знак.

На тази пресконференция, а и вчера в предаването "Още от деня" по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че ГЕРБ ще предложат кабинет, но засега пазят имената в тайна.

Кой е Даниел Митов?

През 2014 г. Даниел Митов беше назначен за министър на външните работи от президента Росен Плевнелиев в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и в следващото правителство - второто на Бойко Борисов.

Преди това Митов е член на Демократи за силна България (ДСБ) и се кандидатира на частичните избори за европейски парламент през 2007 г. След като цялото ѝ ръководство, начело с лидера Иван Костов, подава оставка, Даниел Митов е избран за заместник-председател на ДСБ.

През 2012 г. Митов се присъединява към партията Движение "България на гражданите" на бившата еврокомисарка Меглена Кунева. Избран е за член на Националния съвет на партията и остава такъв до есента на 2012 г. Оттегля се от политиката поради ангажиментите си към Националния демократичен институт, чийто постоянен представител е.

Вече Даниел Митов е член на ГЕРБ и избран за депутат от тяхната листа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кремъл разглежда предложението за среща Байдън-Путин
Кремъл разглежда предложението за среща Байдън-Путин
Официално: България ще играе контрола с Русия преди Евро 2020
Официално: България ще играе контрола с Русия преди Евро 2020