НОВИНИ

Германия беше блокирана от протест на фермерите

Земеделците недоволстват срещу планове за премахване на субсидии

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:05, 08.01.2024
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Германия беше блокирана днес от протест на фермерите, които разположиха тежка техника по улици и магистрали. Едноседмичният им национален протест е в отговор на плановете на правителството за постепенно премахване на земеделските субсидии.

Протестите са на фона на усилията на коалиционното правителство да намали бюджетните разходи. Демонстрантите предупреждават, че премахването на данъчните облекчения ще сложи край на бизнеса им и на цели сектори от селското стопанство на Германия.

Германските фермери излязоха да протестират при минусови температури още призори.

Основният проблем е отстъпката за дизеловото гориво за селскостопански цели. Т.нар. селскостопански дизел за машините в сектора е значително по-евтин и не се облага с данък. Това е сред причините германското селско стопанство да е конкурентноспособно на европейския пазар. Правителството се отказа от незабавното премахване на отстъпката в полза на поетапното й свиване, но това не задоволи представителите на бранша.

"Искаме поддръжката за селскостопанския дизел да продължи. Това е допълнителен източник на приходи за нашите ферми, който ни позволява разумно да покриваме разходите. Ако той се премахне, няма да можем да издържаме фермите, особено малките", коментира Марлене Плейнтингер, фермерка от Бавария.

В Берлин фермерите блокираха една от централните улици и събраха 500 трактора край символа на града - Бранденбургската врата.

"Нуждаем се от селскостопанска политика, която е ангажирана със справедливи условия за семейните ферми в Германия и с възможно най-висока степен на самозадоволяване тук у дома", посочи Фрида Залцведел, говорител на Съюза на свободните фермери.

Коалицията на канцлера Олаф Шолц бърза да финализира проектобюджета за 2024 година, отложен заради съдебно решение, което забрани разходването на 160 милиарда евро.

Отрицателната реакция на фермерите миналата седмица обаче накара кабинетът да направи промени. Така правителството се отказа и от плановете си за премахване на преференциалното третиране на данъка върху превозните средства за горското и селското стопанство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Желязков: Ние имаме цел във всяко едно състезание да станем първи
Николай Желязков: Ние имаме цел във всяко едно състезание да станем първи
Премиерът защити военния министър след скандала за водосвета на Богоявление
Премиерът защити военния министър след скандала за водосвета на Богоявление