НОВИНИ

Премиерът защити военния министър след скандала за водосвета на Богоявление

Александър Марков
от Александър Марков
20:57, 08.01.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът защити военния министър след скандала с непоканените депутати на водосвета на Богоявление. Според Денков атаките нямат нищо общо с грешката с поканите, а са политически. Министърът беше критикуван най-остро от представители на сглобката - председателят на парламента Росен Желязков и на парламентарната група на ДПС - Делян Пеевски.

Направеното за армията от министъра на отбраната Тодор Тагарев не може да бъде поставено на една везна с грешката с поканите за Богоявленския водосвет, смята премиерът.

Николай Денков, министър-председател: "Човекът, който от МО е направил грешка, вчера ясно каза, че грешката е негова, подаде си оставката, министърът, разбира се, не му е работа да се занимава с изпращането на покани, така че политическата атака към министър Тагарев няма нищо общо с конкретната грешка, която е направил човекът долу, експертът в министерството. Опити за политически атаки винаги ще има."

Според премиера, подобни атаки има и към министъра на спорта, който заяви, че няма да му е много комфортно да работи в кабинета след ротацията.

Николай Денков, министър-председател: "Това е друг въпрос защо няма да му е комфортно. Това е хубаво всеки да се опита сам да си отговори защо е така. Също, обаче, да обърна внимание, че той се разбира много добре с госпожа Габриел, така че няма проблем от гледна точка на самата ротация."

Денков коментира и думите на съпредседателя на ДБ ген. Атанас Атанасов, че ДПС също трябва да участва в оценката на работата на правителството, за да се извърши ротацията безболезнено.

Николай Денков, министър-председател: "Генерал Атанасов не е бил много внимателен в този изказ. Както знаете, от самото начало това, което сме се договорили, е, че смяната на министрите ще става само, ако ние двамата със сегашния вицепремиер, бъдещият премиер Габриел, сме съгласни, че човекът трябва да бъде сменен, защото не се е справил с работата си. Това е договорката. Ако някой иска да я променя, разбира се, трябва да се обоснове. Също така, е разбираемо, че това правителството новото трябва да бъде гласувано в зала, така че на нас ни трябва мнозинство, оттам следва, че лидерите на партиите, които подкрепят правителството, ще участват в някакъв вид в тази дискусия."

Премиерът присъства на изписването на първото бебе, родено в Монтана през новата година. Александра получи от Денков златна монета "Света Богородица - Златна ябълка", пусната в обръщение от БНБ в деня, в който се е родила. Премиерът обясни, че кабинетът ще продължи да насърчава раждаемостта, като напомни, че детските градини и яслите са безплатни, разясни програмите за помощ при раждане, както и мерките в подкрепа на младите родители.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия беше блокирана от протест на фермерите
Германия беше блокирана от протест на фермерите
ЦСКА надви Левски във Вечното дерби за седми пореден успех в НБЛ
ЦСКА надви Левски във Вечното дерби за седми пореден успех в НБЛ