НОВИНИ

Гимнастичка от руския ансамбъл с поредни нападки след Игрите

ансамбълът българия излиза последния ден игрите
Снимка: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo
bnt avatar logo
от БНТ
22:32, 23.08.2021
5978
Чете се за: 03:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Една от състезателките в националния ансамбъл на Русия по художествена гимнастика Анастасия Близнюк се превърна в поредната представителка на тази страна, която нападна нашия тим, както и съдиите на Олимпиадата в Токио.

Българският ансамбъл спечели безапелационно златния медал с отлично представяне и много силна програма. От щаба на Русия обаче имат претенции, след като за първи път от много години остават без шампионско отличие както при ансамблите, така и в индивидуалното.

„Когато изпълнявахме съчетанията си, бяхме съсредоточени върху това да ги направим по най-добрия начин. Искахме да покажем програмата си, по която работихме заедно с Ирина Александровна (Винер – бел.ред.). Тренирахме по 10 часа на ден. През цялото това време тя седеше с нас в залата. На Европейското първенство в България спечелихме първо място. След това ние добавихме още 2 точки към трудността си“, споделя Близнюк.

„На Олимпиадата се случи нещо неразбираемо. Излязохме и направихме всичко с максимална трудност. А получихме оценка с 1,3 точки по-ниска от тази на България. Разбрахме, че се опитват да ни свалят от почетната стълбичка, а не просто да ни оставят на 2-о или 3-о място. Разбира се, Ирина Александровна ни даде инструкции да направим програмата. Тя беше във връзка, подкрепяше ни. Не трябваше да допускаме никакви грешки. Ирина Александровна ни каза, че ще затворим Игрите с нашето съчетание, така и стана“, каза още гимнастичката.

„Направихме всичко необходимо, така че съдиите не успяха да ни свалят още надолу в класирането. Ако бяхме направили грешка, нямаше да стигнем до подиума. Направихме всичко необходимо и се гордеем с това.“

„Трудността ни беше с 5-6 точки по-висока. След завръщането си в Москва разбрах, че България в края на изпълнението са загубили половин точка и още минус една точка. Оказва се, че те са били с минус 1,5 точки, а ние при чисто изпълнение бяхме с по-ниска оценка от тяхната“, каза още Близнюк.

„Разбрах, че медалът няма да бъде върнат и не се надявах на това. Не ни оцениха както се надявахме. Победихме на всички състезания. След това добавихме и усложнихме съчетанията си. Хората пишат, че топката не се задържа в нас, а лети във въздуха през цялото време “, каза още Близнюк по руската „Мач ТВ“.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трета доза ваксина за рискови категории в Гърция
Трета доза ваксина за рискови категории в Гърция
Кирил Десподов: Нека не отписват Лудогорец, няма да се предадем
Кирил Десподов: Нека не отписват Лудогорец, няма да се предадем