НОВИНИ

Готви ли Русия саботаж в Запорожката АЕЦ?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:14, 27.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Украйна е готова да започне очакваната контраофанзива - това заяви в интервю за BBC секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Подобно е и посланието на главнокомандващия на украинските въоръжени сили. Местните власти съобщават за експлозия в руската Псковска област, близо до границата с Беларус.

Повредена е административна сграда близо до петролопровод. Няма пострадали.

Дойде време да си връщаме своето - това е посланието към клипа, който публикува в Телеграм канала си генерал Валерий Залужни - главнокомандващият на украинските въоръжени сили.

В него се вижда как войниците се готвят за битка и казват молитва. Според източници, близки до генералния щаб, това е намек за началото на дългоочакваната контраофанзива. В края на видеото има призив за желаещите да се присъединят към украинската армия.

Украйна е готова да започне да си връща териториите си, окупирани от руснаците - това каза секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна - Олексий Резников, в интервю за BBC. Той не назова конкретна дата, но каза, че контраофанзивата може да започне "днес, утре или до седмица".

По думите му украинското правителство няма право да допуска грешка за това решение, защото това е историческа възможност, която не може да се пропусне. Резников потвърди, че подразделения на частната военна компания "Вагнер" се изтеглят от района на Бахмут, но това не означава, че ще спрат да се бият с нас, добави той.

През цялата нощ продължи разчистването на отломките след вчерашната атака в Днепър, при която загинаха двама души, а над 30 бяха ранени. Беше поразена клиника.

"Получавам информация за ситуацията в Днепър и за овладяването на последствията след поредната атака. Това е абсолютно зверство - руска балистична ракета срещу болница и ветеринарна клиника", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Според Киев Русия готви имитация на сериозен инцидент в Запорожката АЕЦ, която се контролира от руски военни, а целта е да се попречи на планираното контранастъпление.

По думите на върховния представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел разполагането на руски ядрени бойни глави в Беларус може да доведе до "изключително опасна ескалация", подчертавайки, че всеки опит за нагнетяване на напрежението ще бъде посрещнат от "остра реакция".

За да има мирен процес Украйна трябва да се откаже от членство в Европейския съюз и НАТО, заяви един от заместник външните министри на Русия.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция ще гласува за първи път на президентски балотаж
Турция ще гласува за първи път на президентски балотаж
Домакинът на световното по футбол за мъже до 20 години Аржентина спечели група "А"
Домакинът на световното по футбол за мъже до 20 години Аржентина спечели група "А"