НОВИНИ

Григор Димитров: Това, че Новак Джокович дойде тук не е за мен, а за цяла България

Най-добрият български тенисист сподели, че това е един от най-важните му моменти като българин.

Григор Димитров
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
16:20, 17.09.2024
Чете се за: 08:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Григор Димитров и Новак Джокович дадоха съвместна пресконференция преди демонстративния мач между тях тази вечер в "Арена София". Двамата казаха, че приятелството им и благотворителната кауза са в основата на предстоящото събитие.

"Ние винаги сме помагали с всичко, което можем. Искам да покажем какво правим. Вече толкова години съм в Тура и искам да дам нещо повече от себе си за децата в неравностойно положение. Още от малък приемам тези неща дълбоко в сърцето си. Двамата се събрахме да поговорим за това нещо. Даваме една голяма част от себе си за фондациите, които имаме. Искам да помагам и да давам част от опита си, за да е по-лесно и за малките. Надявам се това да бъде началото на една хубава кауза", започна Димитров.

"Новак също има фондация от няколко години, изчаквахме правилният момент. Бяхме в разговори от доста време, но трябваше да има прозорец, за да сме свободни и двамата. Преди няколко месеца се съгласихме на тази дата. И двамата не знаехме дали ще сме физически добре да играем. Но сега всичко е по план и може да се насладим на този момент", каза още българинът.

За него е много специално, че ще играе с Джокович пред родна публика.

"Това не може да се сравни с нищо, че той дойде тук. Това обаче не е лично за мен, а за цяла България! Искрено се вълнувам, много е специално и с нетърпение го очаквам. Винаги съм искал тук да има тенис на световното ниво, но това той да дойде в София - искам да е за всички нас, за всички фенове на спорта. Все пак имаме Новак, който е най най-добрият. Това е един от най-важните ми моменти като българин", заяви световният номер 10.

Димитров отхвърли това, че срещата срещу рекордьора по титли от Големия шлем при мъжете не е формално сбогуване с публиката у нас.

"Не, още съм далече от всякакво сбогуване. Това е нещо повече. През годините всеки играч си има негови цели и ги гони. Аз не съм различен, такива са обстоятелствата. Нека гледаме напред, нека мислим позитивно, нека от този повод да очакваме да се случи нещо повече", категоричен бе Димитров.

Хасковлията заяви, че вече се чувства по-добре, след като заради травма се наложи да прекрати участието си на US Open.

"Със сигурност съм вече по-добре. Липса на късмет имах в последните два турнира от Големия шлем, имах проблеми с тялото, но това е спортът. Сега ми предстоят още 4-5 турнира. Още не знам какво ще се случи с тялото ми, защото в Ню Йорк бях максимално подготвен. Много мачове ми се събраха и това е комбинация от всичко. Напрежението също отдава голямо значение", сподели най-добрият български тенисист.

"В последната седмица бях фокусиран да се чувствам добре здравословно, защото срещу Новак това ще ми трябва. Двамата се вълнуваме. Не е лесно, когато играеш такъв вид мач. Искаме да покажем най-доброто от себе си и много добри разигравания за публиката. Малко остана, след малко започваме подготовката и нека да имаме една хубава среща", допълни той и коментира на какво се дължи отличната му форма в последния сезон.

"Постоянната работа, много съм упорит. Дори когато имах тежки моменти в и извън спорта, никога не спирах. Тенисът не е спринт, а маратон. Новак продължава след 20-ата си година да играе, аз съм още в 16-ата си. Когато започнах да тренирам, знаех, че съм на много по-високо ниво. Титлата в Бризбейн ми даде добър старт, след това бе постоянството. Когато имаш добри резултати и класирането за ранглистата си идва. Трябва да съм добре, за да давам най-доброто от себе си на всеки турнир."

Григор Димитров е играл много пъти срещу Джокович, но каза, че най-много поуки си е взел от загубата на Уимбълдън през 2014 година, отколкото от победата му на турнира от сериите Мастърс в Мадрид 2013-а, който е единственият му успех в 13 мача.

"Може би мачът на Уимбълдън ме научи повече, отколкото победата в Мадрид, която бе много сладка. Имах сетболи в четвъртия сет на Уимбълдън и никога няма да го забравя. Имах нужда от 2-3 седмици да се възстановя психически от този мач. След него започнах да разбирам други неща за тениса и това ми помогна да разбирам други неща - как да играя с тенисисти от ранга на Новак. Това е един от мачовете, които стоят най-много в съзнаниетото", коментира хасковлията.

Той ще участва на Лейвър Къп тази седмица, а след това в Пекин и Шанхай.

"Следващият турнир, на който ще участвам, е Лейвър Къп и след това Пекин и Шанхай. Трябва да внимавам с натоварванията. Ако всичко върви добре, ще продължа да играя и целта е Торино в края на годината", каза световният номер 10.

Григор Димитров сподели, че няма контакти с националите за Купа Дейвис, които играят за България в момента.

"Нямам допир за момента до някое от момчетата в България. Също не съм търсен от тях. Те трябва да продължават и всеки да избере най-добрия път, за да се представя по най-добрия начин“, допълни най-добрият български тенисист.

Той се надява да има още такива благотворителни мачове в България и с други голями звезди.

"Надявам се такъв тип мачове да правим и след това. Много се вълнувам и го очаквам с нетърпение. Целта е да бъда сред най-добрите осем за годината, но само постоянството би ми помогнало. Не искам да отивам в тази посока и не искам да си създавам излишен стрес. Искам да бъда спокоен на корта и резултатите ще дойдат. С или без Торино, тази година е една от най-успешните ми откъм постоянство и мачове. Това ми дава голяма цел за бъдеще да започна следващата по-добре и да имам повече успехи. Гледам турнир за турнир и нека да видим къде ще бъда", завърши Григор Димитров.

В края на пресконференцията двамата получиха персонални авангардни якета от българския скулптор и поп-арт художник Владимир Николов "Влади Арт", с който позираха.

След срещата с медиите Димитров и Джокович дадоха много автографи и се снимаха с фенове на тениса, които ги очакваха пред хотел "Хилтън".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов отпадна на старта на Чалънджър в Румъния
Димитър Кузманов отпадна на старта на Чалънджър в Румъния
Рилски спортист потегли победоносно в квалификациите на Шампионската лига
Рилски спортист потегли победоносно в квалификациите на Шампионската лига