НОВИНИ

Хасан Адемов: Добавката от 50 лв. за пенсионерите е подкрепа с предизборен привкус

bnt avatar logo
от БНТ
08:47, 02.10.2020
Чете се за: 01:05 мин.
Политика

"Единият от вариантите за осъвременяване на пенсиите за стаж и възраст е по т.нар. "швейцарско правило". Другият вариант е преизчисляване на пенсиите за тези, които вече са придобили право на пенсия и продължават да работят", каза в студиото на "Денят започва" депутатът от ДПС Хасан Адемов, председател на Комисията по труда и социалната политика.

Друг елемент при определяне на размера на пенсиите е свързан с промяна на коефициента, който 1.2 за всяка година стаж. Размерът на пенсията се определя като доходът се умножи по този коефициент. Според реформата на министър Калфин този коефициент е трябвало да расте до 1.5, припомни Адемов, но управляващите са решили, че трябва да бъде фиксиран на 1.2. Депутатът обясни, че през този коефициент може да бъде индексиран осигурителният принос на лицето, което да се отрази на размера на неговата пенсия.

Борисов обеща 50 лв. добавка за всички пенсионери до края на мандата

За 50-те лева на месец за пенсионерите, обещани от премиера, Адемов заяви, че не са дори социално подпомагане. Според него става въпрос за една определена подкрепа е предизборен привкус.

"Тези 50 лева по никакъв начин не отчитат осигурителния принос на пенсионерите. Няма никакво значение колко години си работил, върху какъв доход си се осигурявал. Единствената им връзка с пенсиите е, че се раздават заедно с пенсиите", заяви депутатът.

По негово мнение в условия на тежка корона криза, съчетана със социална, здравна, икономическа криза, бюджетът по-скоро трябва да има антикризисен характер, за да може да бъдат покрити потребностите на хората, които имат най-големи нужди от финансов ресурс.

КНСБ иска 300 лв. минимална пенсия през 2021 година

За Адемов е очевидно, че бюджетът за следващата година ще бъде приет в условия на дефицит, който трябва да се покрие или от увеличени данъци и осигурителни вноски, което не е приемливо, или от дълг.

"На входа на системата трябва да има мерки, които да бъдат адекватни", смята депутатът.

Вижте целия разговор с Хасан Адемов във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
263 са новите случаи на COVID-19 за денонощието
263 са новите случаи на COVID-19 за денонощието
За ново преизчисляване на пенсиите настояват от Врачанско
За ново преизчисляване на пенсиите настояват от Врачанско