НОВИНИ

Хиляди протестираха в Грузия, оспорват резултатите от изборите

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
22:16, 28.10.2024
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Снимка: БНТ
Слушай новината

Около 20 хиляди граждани на грузинската столица и привърженици на опозицията в страната проведоха митинг срещу изборната кражба на резултатите от провелите се в събота парламентарни избори.

Опозицията поиска провеждането на нови парламентарни избори, но не под контрола на грузинската изборна комисия. Опозицията обяви още, че няма да влезе в новия състав на парламента, защото той е компроментиран заради изборните измами.

За да започне да работи новоизбраният състав на грузинския парламент, трябва да присъстват 100 депутати от общо 150, а спечелилата изборите "Грузинска мечта" има само 89 гласа. Управляващата партия може да състави правителство, но едва след конституирането на новия състав на парламента.

Президентът на Грузия - Саломе Зурабишвили обяви, че е разговаряла с лидерите на шест европейски държави и им е обяснила какво се случва в страната. Митингът премина спокойно, въпреки съобщенията в руските електронни издания, че имало снайперисти от Украйна, които са били на протеста, за да предизвикат хаос и напрежение.

Участниците в протеста носеха плакати, насочени срещу управлението на управляващата вече 12 години "Грузинска мечта" и водената от нея прокремълска политика, която я отдалечава от ЕС. Сградата на парламента бе осветена с надписи на грузински и английски: "Собственост на народа" и "Ние отново ще се върнем".

В началото на митинга се чуха освирквания срещу пристигналия на посещение в Тбилиси унгарски премиер Виктор Орбан, чийто кордон беше много близо до срадата на парламента. Делегацията му беше спряла пред голям хотел в непосредствена близост, където лидерите на грузиннската опозиция провеждаха среща със западни посланици и представители на делегацията на ЕК.

По рано германския посланик в Тбилиси каза пред местните медии, че Орбан не представлява ЕС в Грузия. В същото време стана ясно че Орбан и делетацията му са в Тбилиси по покана на "Грузинска мечта".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ламин Ямал бе избран за най-добър млад играч
Ламин Ямал бе избран за най-добър млад играч
На изборите видяхме брутална кражба на гласове, заяви Ивелин Михайлов
На изборите видяхме брутална кражба на гласове, заяви Ивелин Михайлов