Хотелиери и ресторантьори: Българите спасиха сезона

от БНТ
20:40, 20.09.2020
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Летният сезон е почти към края си, затова е време за равносметка. Според хотелиери и туроператори именно българските туристи са тези, които спасиха летния сезон по нашето Черноморие. Благодарение на тях част от хотелите в най-големия морски курорт Слънчев бряг не обявиха фалити, а вилите и къщите за гости на юг успяха да запълнят капацитета си 100%.

На фона на пандемията от коронавирус от туристическия бранш все пак са доволни от Сезон 2020. Невъзможността да се пътува в чужбина и ограниченията в гръцките курорти, привлякоха най-вече българските и румънските туристи.

Христина Славова, Регионална туристическа камара-Бургас: Средностатистическият български турист посещаваше малки семейни хотели, апартаменти и частни вили, които особено през август запълняемостта им беше на 100%, докато голяма част от големите ол инклузив хотели дори не отвориха врати през този сезон.

Хотелиери в Слънчев бряг, които основно разчитат на чуждестранен поток от туристи от Великобритания, Израел и Русия, признават, че първите месеци са работили на загуба.

Христина Славова, Регионална туристическа камара-Бургас: Около 80% е спадът за всички чуждестранни пазари.

Веселин Налбантов, собственик на хотел в Слънчев Бряг: В сравнение с миналата година загубите са към 60-70% при мен специално.

В същото време повечето хотели в Поморие са работили на пълен капацитет, но и тук сезонът е започнал чак в средата на юли.

Диляна Цонева, управител на хотел: Липсваха туроператори, организираните туристи. Доволни сме, че се върнаха редовните ни гости. Заложихме най-вече на качеството, на обслужването и на хигиената.

На 10 октомври по Южното Черноморие е планиран последният чартърен полет. Според данни на Регионалната туристическа камара с 80% по-малко са чартърните полети за август в сравнение с миналата година.

Христина Славова, Регионална туристическа камара-Бургас: Предизвикателствата са много големи как ще успее този неработещ бизнес и ще успее ли да оцелее през идващия зимен сезон, да си покрие разходите, за да може евентуално да отвори врати през следващия сезон.

Туроператори отчитат, че само 20% от отменените резервации през този летен сезон са прехвърлени за следващата година.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тео Ушев снима първи пълнометражен филм у нас
Тео Ушев снима първи пълнометражен филм у нас
Нови протести и арести в Беларус
Нови протести и арести в Беларус