НОВИНИ

Христо Стоичков пред БНТ: Испания ще победи на финала (ВИДЕО)

Легендата на българския футбол Христо Стоичков коментира пред БНТ неделния финал на Евро 2024 между Испания и Англия, който ще се проведе на олимпийския стадион в Берлин.

bnt avatar logo
от Бюлент Мюмюнов
22:32, 13.07.2024
Чете се за: 09:52 мин.
Спорт
Стоичков
Слушай новината

Легендата на българския футбол Христо Стоичков коментира пред БНТ неделния финал на Евро 2024 между Испания и Англия, който ще се проведе на олимпийския стадион в Берлин. Носителят на Златната топка за 1994 г. е категоричен, че Испания ще спечели трофея, но не се нагърби с прогноза за точен резултат. Той сподели, че „Ла Фурия Роха“ е тимът, който най-много го е впечатлил с показаното на шампионата до момента. Ето още какво каза Стоичков пред БНТ.

- Логичен ли е финалът между Англия и Испания?
- Щом са на финал, значи са играли най-добре и заслужават да бъдат на финал. Англия дойде по малко случаен начин – последните минути изравняват, после с дузпи. За Испания е малко по-различно. В целия турнир играят най-добрия футбол, най-постоянно. Един голям плюс за тях е треньорът Де ла Фуенте, който ги е водил и в юношеските формации. Всички в отбора се раздават максимално. Най-добрият е най-малкият, който е на 16 г. и прави чудеса. Има един човек, който се отличава от всички и това е Родри. Той е най-добрият футболист на този турнир. Има много хъс, дисциплина. Всичко около него е много по-лесно. Постави рекорди без да загуби топката в даден мач.

- Испания ли е отборът, който ви впечатли най-много до този момент?
- С постоянството си – да. Не правят много промени в състава, треньорът поддържа нивото. Футболистите се раздават максимално, играят практичен футбол. Задържат топката, провокират другия отбор да ги атакува и от там нататък всичко става лесно. Футболистите са максимално концентрирани. Всеки знае какво да направи. Тримата в атака – Уилямс, Мората и Ямал постоянно сменят местата си и става много по-трудно за отбора, който се брани. За мен Испания е в най-добра форма.

- Един футболист на Барселона пише история. Ламин Ямал стана на едва 17 г. Каква е неговата роля, според вас, в този отбор на Испания?
- Когато треньорът ти даде самочувствие, увереност и самите футболисти ти помагат е много лесно. И аз съм бил на неговата възраст и знам какво е батковците да ти подадат ръка. Той не само вкарва голове и дриблира, но и в голяма част от мачовете помага на защитниците и на халфовата линия. В съвременния футбол това е много важно. Пътят пред него е много дълъг, има големи качества. Всеки го сравнява с Меси, но аз мисля, че е много рано да се правят сравнения. Нека да оставим момчето само да си извърви своя път. С идването на новия треньор на Барселона може би ще смени и позицията на терена. Ямал има големи качества, особено на дрибъл. Не се страхува да играе един на един. За него е важно да прави това, което знае – да вкарва голове, да подава и да помага на съотборниците си. Футболът е колективна игра, не трябва сам да изпъкваш.

- На предходното световно първенство бивша звезда на Барселона – Лионел Меси, беше голямата фигура. Сега в тази роля влиза бъдещето на Барселона. За вас има ли чувство на гордост, след като толкова години сте защитавали цветовете на този отбор?
- Барселона винаги е залагала на футболисти от школата. През последните 7-8 години се похарчиха много пари, но футболистите, които дойдоха, не оправдаха очакванията. Новото ръководство ще залага на млади момчета. Има 3-4 футболисти, които не са в тази група за Евро 2024, но само след няколко дни започват Олимпийските игри и те ще бъдат там. Това е правилният път – да се работи с млади футболисти. Когато имаш и опитни футболисти, като Гюндоган, Рафиня, Левандовски, тер Щеген – за младите футболисти става по-лесно. Философията на Барселона никога не се е променила, независимо кой е треньор.

- Каква е основната причина Гарет Саутгейт да заведе отбора на Англия на втори пореден финал на европейско първенство? Не убеждават с игра, но изглеждат устойчиви психически.
- Нека да погледнем първенството им, от там да започнем. Какви стадиони имат, каква им е инфраструктурата за детско-юношеския футбол, колко млади футболисти дебютират в английския футбол. Психиката е ясна – англичанин не се предава лесно. Да, не показват най-добрия футбол, но понякога трябва и късмет. Не е важно как са дошли до финала, а как ще си отидат от тук. Тях не ги интересува какво е било до преди няколко дни, важното е как ще се представят на финала.

- Какъв финал очаквате?
- Двата отбора са подготвени. Щом си на финал, значи си минал по пътя, който трябва да изминеш. За мен Испания има по-голям процент да бъде победител. Начинът, по който те разиграват и се вливат от втора линия ще затрудни много англичаните. Специалитетът на Испания е да задържа топката, да провокират съперника да освободи пространство в защита. Голяма част от головете на Испания са от футболисти, които играят в средата на терена. Мисля, че Испания е фаворит във финала.

- Кой може да бъде решаваща фигура? Уилямс, Ямал или някой друг?
- Колективът. Винаги казвам, че колективът е на първо място във всеки един спорт. Кой ще бъде ли? Спортният дух, убеждението, че имат сили да спечелят. Испания влизат като фаворит. От друга страна за Англия това е втори пореден финал. Ако го загубят не се знае какво ще стане със Саутгейт, дали ще продължи да ги води. Същото важи и за някои от футболистите. Само след две години е световното първенство в САЩ, Канада и Мексико. При всички положения очаквам един супер финал.

- В ролята на анализатор сте на този шампионат. С какво той беше по-специален за вас?
- Видях се с много приятели, коментирахме видяното на турнира. Видях се с Матеус, Гулит – това са футболисти, които са символи на своите държави. Матеус е играл на пет световни първенства, Гулит е европейски шампион с Холандия, много години в Милан. Те са ми добри приятели. Единственото, което ме разочарова е, че големите звезди не играха по начина, по който очаквахме. Франция не игра и на половината от това, което показаха срещу Аржентина във финала на световното. Белгия също разочарова, Португалия също. Италия от ден на ден отива по-надолу. Очаквах много повече и от Хърватия. За сметка на това тези, които имат здрави школи прогресират.

- След дългия сезон с клубните отбори и многото изиграни мачове, нивото на футбола какво беше, според вас?
- И аз съм играл по 50-60 мача на година. Това са оправдания, че са били уморени и нямали време за възстановяване. През 94‘ играх 82 мача. Така че това са оправдания като не можеш да спечелиш.

- Намираме се в месец, в който се навършват 30 години от САЩ 94‘. Какви спомени пазите от това лято?
- Много години минаха, но споменът си остава. Скоро ще направим една страхотна вечеря, ще се съберем. Който иска да заповяда, да прекара с нас времето си. Спомените са големи, защото ние продължихме пътя на нашите батковци. Горд и щастлив съм, че имах щастието да играя с уникални футболисти. Доказахме, че не се делим. Когато чуеш химна и гербът ти е на гърдите – няма как. Благодарение на моите колеги стигнахме далеч, успях да вкарам 6 гола и всичко това е благодарение на колектива.

- Имате ли прогноза точен резултат за финала утре?
- Хич ме няма по точните резултати. Знам, че Испания ще победи, но с колко не знам. Нямам представа, но Испания ще победи.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срещу тълпите туристи: Венеция вероятно ще вдигне входната такса от 2025 г.
Срещу тълпите туристи: Венеция вероятно ще вдигне входната такса от 2025 г.
Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха гръцките огнеборци
Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха гръцките огнеборци