НОВИНИ

Срещу тълпите туристи: Венеция вероятно ще вдигне входната такса от 2025 г.

тълпите туристи венеция вероятно вдигне входната такса 2025
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:39, 13.07.2024
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Експериментът на Венеция с входна такса за града ограничи незначително тълпите посетители. Почти е сигурно, че цените ще се вдигнат догодина, заяви градският съветник по туризма и социалното сближаване, ръководещ проекта Симоне Вентурини.

Известният италиански град пръв в света наложи през април по 5 евро такса за еднодневни посетители, особено в пикови дни, с надеждата, че "данъкът" ще охлади ентусиазма на мнозина за еднодневна екскурзия до Венеция.

Пилотната схема, която бе следена с особено внимание от управите на останалите горещи туристически дестинации в Европа, продължава едва 29 дни, като ще приключи утре (14 юли). Оттам насетне ще се умува над това какво да е бъдещето пред проекта.

Симоне Вентурини, градският съветник по туризма и социалното сближаване, вече обяви, че първоначалната оценка е положителна и по всяка вероятност системата ще бъде подновена през 2025 година. Той обаче призна, че туристопотокът към града не пресъхва.

"В отделни почивни дни хората са по-малко спрямо същия период на миналата година. Но и никой не е вярвал, че ще решим проблема за една нощ", посочи Вентурини. "Много по-резултатни през следващите години ще бъдат решенията да вдигнем таксите и да разширим дните в обхвата на системата", добави той.

Градската управа полага неистови усилия, за да обезсърчи дневните екскурзианти, особено онези през почивните и празнични дни. Тогава посетителите във Венеция могат да надхвърлят 100 000 души - двойно повече от жителите на града. Туристите с хотелски резервации са освободени от данък. Но и не всеки споделя мнението на градския съвет, че схемата трябва да се удължи.

"Пълен провал. Градът продължава да се пука по шевовете от туристи", твърди общинският съветник от опозицията Джовани Андреа Мартини и добавя, че броят на плащащите таксата намалява, заради разпространения слух, че налаганите глоби не се събират.

Вентурини призна за наличието на "много малко, а вероятно и никакви наложени глоби", но уточни, че замисълът е бил за едно "меко" начало на инициативата.

"В експерименталната фаза се бяхме съсредоточили над информирането на посетителите, вместо върху глобите," обясни той.

Мартини на свой ред се застъпи за друг подход – свободна система за запазване на слотове за посещения.

"Трябва да можем да предупреждаваме хората, решили да дойдат във Венеция в определени дни, че няма да си изкарат добре почивката", мотивира се той.

Дългосрочната цел, смята Мартини, трябва да бъде насочена към убеждаването на онези постоянни жители на Венеция, напуснали града през последните години, да се завърнат по домовете си. Днес краткосрочните наеми на жилища доминират жилищния пазар в града.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на европейския хандбал пристигна във Варна
Шефът на европейския хандбал пристигна във Варна
Христо Стоичков пред БНТ: Испания ще победи на финала (ВИДЕО)
Христо Стоичков пред БНТ: Испания ще победи на финала (ВИДЕО)