НОВИНИ

Илиана Раева навръх рождения си ден: Пожелавам си да имаме много нови успехи в художествената гимнастика

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:59, 15.03.2022
Чете се за: 04:57 мин.
Спорт
илиана раева навръх рожденния ден пожелавам имаме успехи художествената гимнастика
Слушай новината

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева днес празнува рожден ден, а като пожелание за празника тя сподели, че се надява родната художествена гимнастика да продължи да жъне успехи.

"Пожелавам си здраве – на всички, на мен, на семейството ми, на приятелите ми, на всички хора в България и по света. Пожелавам си да имаме много нови успехи в художествената гимнастика. Този огромен потенциал, които имат нашите момичетата, с много, много труд да бъде осъществен. Да имаме едни щастливи треньорки. Да имаме една много силна и успешна българска художествена гимнастика", сподели Раева.

Навръх рождения си ден Илиана Раева присъства на контролното състезание, в което се включиха трите ни основни гимнастички в индивидуалните надпревари - Боряна Калейн, Ева Брезалиева и Татяна Воложанина.

Раева коментира и какво смята за видяното по време на турнира "Афродита Къп" миналия уикенд, когато три български представителки окупираха първите три места в многобоя.

"Аз съм изключително доволна от първия турнир "Афродита къп", защото успях да се ориентирам, въпреки че нямаше много силна конкуренция. Това, което видях и много ми хареса беше, че българските композиции и съчетания категорично се отличаваха от всички останали. Мисля, че ние най-добре на този етап сме се справили с новия правилник, имаме едни от най-сложните композиции, особено при девойките, независимо от грешките, които се допуснаха. Но това е пътят., много е ранен етапът все още, много различна е гимнастиката. Допускаме още много грешки, но специално днес те бяха от липса на концентрация, за първи път играха малко по-разсеяно. Те са в значително по-добра форма и се надявам в Атина да покажат композициите си по най-добрия начин. В момента те показват 30-40 процента от възможностите си. На този етап грешките не ме плашат. Много съм доволна от пътя, който пое българската художествена гимнастика", сподели президентът на БФХГ.

Според бившата гимнастичка новият правилник за съчетанията пасва отлично на стила на Боряна Калейн, определяйки нейните композиции като "зрелищни".

"Този нов правилник е за Боряна Калейн. Композициите й са зрелищни, те не са само много добре направени по новия правилник. Тя по уникален начин може да покаже артистичността в художествената гимнастика. Така подхожда на един новатор, така трябва да подхождащ, ако искаш да впечатляваш и да побеждаваш и ако Боряна Калейн тренира така, както го прави в последните две седмици, тя ще бъде един от абсолютните претенденти за шампионска титла в многобоя, категорично. Всички конкурентки от Русия, Беларус и Украйна, включително и сестри Аверини, не са в състояние да играят тази гимнастика, която в момента играе Боряна Калейн. Но тя трябва да си изчисти и изработи съчетанията. Имахме много сериозен разговор с нея и тя в последните две седмици работи така, както трябва да работи, защото Боряна вече няма време за неуспехи", коментира Раева.

Накрая президентът на БФХГ разкри и кога зрителите ще могат да станат свидетели на съчетанията на новия ансамбъл.

"Вчера бях при ансамбъла, те се върнаха от "Спортпалас". Много голяма и много приятна изненада ви очаква. Преди да заминат за Марбея ще направим едно контролно състезание пред публика, защото тези две години на пандемия много драстично се отразиха на състезателките. Затова е важно феновете да са тук и момичетата да играят в състезателна обстановка, за да свикват. Така че очаквайте официално контролно и представяне на двете композиции, ще бъде съвсем скоро, може би още до края на седмицата, защото те пътуват за Испания следващата седмица", завърши Илиана Раева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха общо 18 кг марихуана в две куриерски пратки за Гърция
Задържаха общо 18 кг марихуана в две куриерски пратки за Гърция
Главният прокурор сезира Конституционния съд за бюджета на съдебната власт
Главният прокурор сезира Конституционния съд за бюджета на съдебната власт