НОВИНИ

Илиана Раева: Световната купа в София е важна, защото за първи път и Боряна и Стиляна ще се изправят сред своите най-големи съпернички

"Конкуренцията в националния отбор индивидуално е огромна. Момичетата знаят, ние ги събрахме и им казахме, че най-добре подготвените ще участват на олимпийските игри", коментира още ръководителят на БФХГ

илиана раева световната купа софия важна първи път боряна стиляна изправят сред своите големи съпернички
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
21:24, 11.04.2024
Чете се за: 05:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Българска федерация художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева заяви, че е доволна от подиум тренировката на българките преди Световната купа в София, която започва утре.

В състезанието в столичната "Арена София" ще се включат Боряна Калейн, Стилияна Николова, както и гимнастичките ни от ансамбъла.

"Аз съм много доволна от подиум тренировката. Допуснаха се някои грешки, но момичетата играят с добро самочувствие, уверени, концентрирани, така че мисля, че направиха една много силна подиум тренировка Боряна, Стилияна и ансамбъла. При всички случаи има вълнение, намирам ги много концентрирани, което ми харесва. По-скоро смятам, че са много силно концентрирани, не толкова развълнувани и играха много добре. При всички случаи вече пред публика ще има някакво вълнение, но вече са достатъчно зрели и двете, и момичетата от ансамбъла, за да могат да овладеят вълнението", сподели Раева.

Ръководителят на БФХГ коментира още зрителския интерес към състезанието в столицата, споделяйки, че за пореден път България е получила висока оценка за организацията си.

"За неделя се наложи да пуснем допълнителни билети, за петък и събота все още има билети. Надявам се на финалите на пълна зала в неделя и на много сериозна подкрепа към момичетата. Решихме да направим дарение от петъчния ден, всъщност не само от петък, а от цялото състезание. Смятам, че спортните събития, особено на такова голямо ниво, трябва по-честно да бъдат съчетавани са различни социални дейности и такива благородни каузи", каза Илиана Раева.

"България се доказа като един изключителен домакин на такива форуми - Световна купа и световни първенства. Всички знаят, че условията, които предлагаме, са много добри. Даже и днес колегите, които видях, от Израел, Мексико и Кипър, всички казаха, че е толкова спокойно и приятно, че се чувстват много добре и точно думите им бяха: "Както винаги организацията ви е на топ ниво" и смятам, че това е и една от причините, не само, разбира се, но е една от причините да дойдат всички най-големи звезди на нашия спорт", продължи тя.

Президентът на родната федерация по художествена гимнастика обърна внимание и на факта, че Световната купа в София е отлична възможност за Боряна Калейн и Стилияна Николова да се изправят срещу своите основни съпернички броени месеци преди Олимпийските игри в Париж 2024.

"Много е важно, защото за първи път и Боряна и Стиляна ще се изправят сред своите най-големи съпернички. Стилияна имаше едно участие в Марбея, но то не беше на нивото, на което е една Световна купа, там нямаше толкова много звезди, въпреки че по тя се пребори и победи Варфоломеев, световната шампионка. Всяко едно събитие и състезание е много важно по пътя ни до олимпийските игри. Момичетата напълно го осъзнават и вярвам, че ще бъдат пределно мобилизирани да се представят по най-добрия начин", смята Раева.

Накрая бившата състезалка разкри, че двете ни представителки в индивидуалната надпревара имат изготвен специален график с турнирите, в които ще се включат по време на олимпийската година, уточнявайки обаче, че само най-добре подготвените ще пътуват за Игрите в Париж 2024.

"Боряна и Стилияна не са се преборили за тази купа. Това е първоначално решение на старши треньора още в началото на годината, Тя представи един план кой къде да участва, който ние одобрихме в Управителния съвет, но основно тя си реши за състезателките. Даже в движение правим някои промени, защото Ташкент не беше вписан, както и международния турнир за Боряна Калейн. Впоследствие Боряна изрази желание да има повече състезания. Конкуренцията в националния отбор индивидуално е огромна. Момичетата знаят, ние ги събрахме и им казахме, че най-добре подготвените ще участват на олимпийските игри. За първи път имаме такава тежка конкуренция и съм сигурна, че това е в основата на изключително интензивните тренировки, които правят всяка една от тях", завърши Илиана Раева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близките на блъснатото от полицай дете в Братаница настояват за справедливост
Близките на блъснатото от полицай дете в Братаница настояват за справедливост
Георги Дерменджиев: Отново показахме характер, харесва ми, че винаги играем докрай
Георги Дерменджиев: Отново показахме характер, харесва ми, че винаги играем докрай