НОВИНИ

Илияна Йотова: България ще каже "да", когато отношенията с РСМ се регулират (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:10, 17.04.2022
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

След поредица от срещи в Битоля и Охрид вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че българската общност има много нерешени проблеми, но държавата ще гарантира защитата на правата на българите.

България няма как да каже "да" за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз, докато отношенията ни не бъдат регулирани, каза вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя изрази недоумение защо се прави пряка връзка между войната в Украйна и бъдещото членство в ЕС на Северна Македония, като припомни, че става въпрос за изпълнение на критерии от страна на РСМ.

Всички институции у нас ще продължат да работят за защита на правата на българите в Северна Македония, увери Илияна Йотова.

"България няма как да каже "да" по-напред за членство на РСМ, докато тези отношения не бъдат регулирани. Когато говорим за гаранции, тези гаранции не могат да бъдат устни", заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочи и конкретни проблеми, които трябва да бъдат решени за българите.

"Най-накрая българската държава да застане зад това да имат работа, да не бъдат сегрегирани буквално", каза Илияна Йотова.

Според вицепрезидента за България сред най-сериозните гаранции ще бъде: Българите да бъдат вписани в Конституцията на Република Северна Македония. Тя коментира и резултатите от преброяването в югозападната ни съседка.

"Тази приблизително, направо много малка цифра, която се получи, малко число, идва от факта, че на определени места, когато те декларират български произход, съответно властите са поискали показване на български документи, което не съществува като изискване предварително", допълни Илияна Йотова.

3504 са българите в РСМ според националното преброяване

Българският бизнес също мисли за общността ни в Северна Македония и организира редовни срещи, за да ги чуе.

"Току-що финансирах следващото българо-македонско сдружение и се надявам да направя тези хора щастливи. С ясното съзнание, че тези хора имат нужда от нас, да имат упование", коментира бизнесменът д-р Милен Врабевски.

Вицепрезидентът откри офис на сдружение за толерантност и сътрудничество "Хоризонти". Посети и дневен център, финансиран от българското правителство за деца с аутизъм.

"В момента имаме около 100 деца. Работим индивидуално относно терапевта. Получихме финансова подкрепа от България, за да може 30 семейства и техните деца да ги водят на безплатна рехабилитация тук", добави Ангела Тинговска, рехабилитатор и ръководител в центъра.

Българската делегация поднесе венци пред паметника на загиналите 15 туристи при потъването на кораба "Илинден" през 2009 година.

"Паметникът символизира връзката между земното и космическото, между радостта и тъгата", каза още Димитър Иванов, генерален консул на България в Битоля.

Вижте още в прякото включване на Милена Кирова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец прекърши Славия за девет минути и за 11-ти пореден път е шампион на България
Лудогорец прекърши Славия за девет минути и за 11-ти пореден път е шампион на България
Как ремонтите на пътищата се заплетоха като гордиев възел и има ли разсичане?
Как ремонтите на пътищата се заплетоха като гордиев възел и има ли разсичане?