НОВИНИ

Испания въвежда мерки за пестене на енергия

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:45, 02.08.2022
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Испания въвежда мерки за пестене на енергия. Макар и страната да не е зависима от руски газови доставки Мадрид се съгласи да свие със 7% потреблението си на ток и газ. Към това се прибавя и едно екзотично предложение на премиера Санчес - мъжете да свалят вратовръзките в офисите, за да се охлаждат по-добре.

Испания беше сред държавите, които се противопоставяха на идеята на Брюксел за доброволно свиване на потреблението на газ с 15%. Аргументът на Мадрид - страната не е зависима от руски газ. Въпреки това властите решиха да бъдат солидарни с останалата част от Европа и одобриха пакет от спешни мерки за пестене на енергия.

"Време е да бъдем солидарни, време е да покажем, че няма да търпим рекет и агресия срещу която и да е страна членка на Европейския съюз", заяви Тереса Ривера, министър на екологията.

Климатиците в обществени сгради като молове, кина и офиси, а също и хотели, гари и летища ще могат да охлаждат до минимум 27 градуса през лятото и да затоплят помещението до максимум 19 през зимата. Решение, което беше приветствано от жители на Барселона.

"И без това климатиците в търговските центрове са на прекалено ниска температура и вътре е много студено. Предложените от правителството градуси са същите, които поддържам у дома. Съвсем нормални. А и мисля, че служителите в моловете ще бъдат щастливи от новите изисквания", допълни Монсе Феран, жителка на Барселона.

"В нашия офис през лятото е толкова студено, че се налага да носиш яке. А зимата да се съблечеш по къси ръкави. Няма логика", каза още Паскал Лоперфидо, жител на Барселона.

Властите ще правят проверки дали новите ограничения за термостатите се спазват. Сред останалите мерки са изискване магазините да държат вратите си затворени и да гасят осветлението на витрините си вечер. След 22:00 няма да бъдат осветявани обществени сгради и паметници.

Хората са призовани да работят от вкъщи поне три дни седмично, ако това е възможно. А за тези, които пътуват до работа, се предвиждат безплатни влакове и градски транспорт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как политическите партии реагираха на служебния кабинет?
Как политическите партии реагираха на служебния кабинет?
Акция "На разходка без маска на закрити места" организира "Възраждане" във Варна
Акция "На разходка без маска на закрити места" организира "Възраждане" във Варна