НОВИНИ

Истанбул и новата столица на Индонезия ще се борят за Олимпийските игри през 2036 г.

Интерес към Игрите през 2036 г. проявява и Индия.

Олимпийски игри лого
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:45, 14.08.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

След края на Олимпийските игри в Париж всички погледи са насочени към Лос Анджелис, където ще се проведе най-мащабното спортно събитие след четири години.

Вече е известен и домакинът на Игрите през 2032 г. - австралийският град Бризбън, който бе единственият кандидат.

Предстои Международният олимпийски комитет да вземе решение кой да бъде домакин на Олимпийските игри през 2036, като до момента има заявени няколко кандидатури. Като ранен фаворит се оформя турският мегаполис Истанбул, който досега не е приемал олимпийски игри, въпреки че на три пъти бе кандидат - през 2000, 2008 и 2020. Кандидатурата на Истанбул бе официално стартирана на 14 юли 2021, а на 3 април 2023 се проведе среща между президента на страната Реджеп Ердоган, спортния министър Мехмет Касапоглу и президента на МОК Томас Бах.

Счита се, че Истанбул е много силна кандидатура, тъй като градът отговаря на профила на градовете, които обичайно посрещат олимпийски игри. Като допълнение трите неуспешни кандидатури до момента могат да натежат при гласуването и да бъде счетено, че вече е дошъл редът на Истанбул.

Друга солидна кандидатура е тази на Индонезия. Идеята на азиатската държава е да приеме Олимпийските игри в новата си столица Нусантара. Мащабният проект на Индонезия за преместване на столицата от Джакарта в Нусантара започна през 2022 с изграждането от нулата на нов град. Планът е на 17 август 2024 (Денят на независимостта на Индонезия) Нусантара да бъде официално обявена за столица на Индонезия, макар че градът ще бъде изцяло завършен през 2045.

Интерес към Олимпийските игри през 2036 проявява и Индия, макар че все още без конкретен град. Страната получи подкрепа и президента на Франция Емануел Макрон, който обяви, че Франция ще сподели своя опит от Париж 2024 с Индия. Желание да приеме Олимпийските игри има и столицата на Чили Сантяго.

Твърди се, че други потенциални кандидатури са тези на Будапеща (Унгария), Сеул (Южна Корея), Доха (Катар), Рияд (Саудитска Арабия), Копенхаген (Дания), Торонто/Монреал (Канада) и Египет.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три тежки автобусни катастрофи с десетки ранени станаха в Турция
Три тежки автобусни катастрофи с десетки ранени станаха в Турция