НОВИНИ

ИТН пред Радев предлагат експертен кабинет с трети мандат

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:57, 26.06.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Политика
Слушай новината

Президентът Румен Радев продължава с консултациите преди връчване на първия мандат за съставяне на правителство. Партия "Има такъв народ" предложи експертен кабинет с трети мандат.

Снимки: Десислава Кулелиева

"Ужасяващото е ниската избирателна активност. Отварям скоба колко всъщност са гласоподавателите в България, защото всъщност след извършеното преброяване има разлика от около 2 милиона между избирателен списък и преброяване на населението. В този ред на мисли, ако преброяването на населението е по- вярното, то избирателната активност е малко под 50%. Зависи колко българи колко могат да гласуват. Има обаче и отлив от урните. Причината за това са политиците, не българските граждани. В миналия парламент българските граждани гласуваха за определени политически сили, които заявиха какво ще направят и месец по-късно направиха точно обратното. Избирателите си казаха - аз защо да гласувам, след като те ме лъжат месец след края на изборите. Тоест доверието трябва да се върне от политическите партии и това е по един единствен начин - да си спазват думата. Не от сега, ние говорим за експертен кабинет в условия на политическа криза като единствен възможен изход за връщане на доверието на гражданите към хората, на които са делегирали отговорности в парламента. С първият и вторият мандат няма широка политическа подкрепа. Може да се съберат 121 депутата, но това няма да е широка политическа подкрепа. Затова най-разумният, практичен и верен ход на парламента според нас е с третият мандат, ако прецените да го дадете на ИТН, да се пристъпи към изработване на програма и съответно експертно правителство, което да изпълнява тази програма. за да започнем да излизаме от икономическата, социалната, демографската, няма криза, в която да не сме влезли", каза Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

Йорданов коментира вариант за президентска република и каза, че "Има такъв народ" се опитва да направи референдум по темата.

"Не събрахме обаче достатъчно подписи, но това не променя нашето мнение", каза Йорданов и отговори на президента, че не става въпрос за "подаване на топката" към президента Радев.

Според ИТН в една президентска република, в която президентът е и начело на изпълнителната власт, тя има много по-голяма легитимация, защото е събрала над 50% от гласовете на избирателите.

"В момента наблюдаваме разпарчетосване на малка избирателна активност и легитимацията на всяка една партия е почти никаква", допълни той.

Вижте повече в прякото включване на Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилияна Николова ще представлява България на турнир в Кайро
Стилияна Николова ще представлява България на турнир в Кайро
Иван Русев и Илиян Стойнов отпаднаха в първия кръг на турнир по бадминтон в САЩ
Иван Русев и Илиян Стойнов отпаднаха в първия кръг на турнир по бадминтон в САЩ