НОВИНИ

Ива Митева пред "Панорама": Най-правилното решение в този парламент беше за Изборния кодекс

bnt avatar logo
от БНТ
21:16, 07.05.2021
9043
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Това какъв е животът на българския парламент, го определя българската Конституция. За мен лично беше едно изпитание, един опит, тъй като аз съм работила от другата страна като експерт. Това заяви в специално интервю за "Панорама" председателят на най-кратковременния парламент в българската история Ива Митева.

Сега вече, от страната на политиката и особено като председател на Народното събрание, видях, че нещата изглеждат много различно, допълни тя.

Видях, че да имаш добра експертиза е едно, но да бъдеш политик и да успяваш да балансираш между всички парламентарно представени партии и коалиции, е нещо съвсем различно. Видях отговорността на председателя на Народното събрание.

Последните дни са много динамични и живи в българския парламент - успяваме да търсим много решения, а смятам, че добрите решения се постигат с взаимно разбиране и търпимост, смята Ива Митева.

Търпимост ни трябваше на всички в този парламент и в тези дни, в които работихме усилено.

При положение, че се върви към избори и от самото начало се знаеше този път, по който поемаме, това беше най-правилното решение, заяви Митева относно промените в Изборния кодекс.

Да, има препоръки на Венецианската комисия, да много пъти самата аз съм казвала за този едногодишен срок, но те са свързани с промяна на изборната система, с промяна на граници на изборни райони. Това, което ние направихме, е наистина да облекчим правото на гражданите в чужбина да гласуват. Всички българи са равни пред закона и трябва да имат еднакво избирателно право, и трябва да могат да го упражнят. Тръгването с изборните правила беше най-правилното решение. В този парламент бяха внесени над 76 законопроекта само в рамките на три седмици - това е страшно много, допълни Митева.

За машинното гласуване тя заяви, че тайната на вота е абсолютно честна и гарантирана.

Не смятам, че това, че 100% ще се гласува с машина, е противоконституционно, категорична е Митева.

Тя обясни още, че на изборите във Велико Търново проблемът с машините не е бил софтуерен, а в предоставяне на листата на конкретна партия. Така че нека да не се спекулира с това, подчерта Митева и допълни, че машината абсолютно гарантира тайната на вота и няма връзка с интернет.

Ако нормите бъдат обявени от Конституционни съд за противоконституционни, ние имаме включена хартия за избирателните секции и тя ще бъде предоставена за гласуване, допълни председателят на Народното събрание.

На въпрос защо не са приети поправки за мажоритарния вот, Ива Митева заяви, че промяната на мажоритарната система е нещо сериозно и е несериозно да се поставя на обсъждане в границите на едно денонощие.

Това засяга и избирателните граници, ние все още нямаме извършено преброяване и работим с данните от 2011 г. Не можем да тръгнем с различна тежест на мандатите в различните райони, така че е несериозно да се твърди, че се отказваме, смята Митева.

За партийните субсидии заяви, че размерът на субсидиите наистина е в компетентността на Народното събрание, но не е имало достатъчно гласове за мнозинство.

Голямата работа на този парламент е, че се опитахме да водим диалог помежду си. Виждате, че когато водя заседанията проявявам търпимост и изчаквам всеки да се изкаже, заяви в заключение председателят на 45-ия парламент.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от разговорите в "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист е на крачка от финала
Рилски спортист е на крачка от финала
От утре започва захлаждане с много силен вятър
От утре започва захлаждане с много силен вятър