НОВИНИ

Ивет Лалова разкрива мистерията с олимпийския огън в Париж (ВИДЕО)

Истинският пламък лети във въздуха, прикрепен към балон.

Ивет Лалова разкрива мистерията с олимпийския огън в Париж (ВИДЕО)
bnt avatar logo
от БНТ
20:01, 05.08.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийският огън в Париж – къде е той и истински ли е? Това са най-честите въпроси, задавани за огъня. Всъщност след запалването му на 26 юли по особено интересен начин с балон огънят бе позициониран в градините на „Тюйлери“. Истинският пламък лети във въздуха, прикрепен към балон – новаторски подход, който организаторите използват към тазгодишния олимпийски огън, което всъщност е илюзия.

Наподобяващият огнен пръстен е съставен от облаци мъгла и лъчиста светлина. Това е така, тъй като не е безопасно истински пламък да лети до 60 метра височина, защото това ще изисква тръби със захранващ газ или друго запалимо вещество, което да подхранва огъня. Идеята за създаването на балон, който може да се движи по земята до въздуха между деня и нощта, е на Матю Леханор. Първият балон с горещ въздух, превозващ човек, полита в Париж на 21 ноември 1783 година.

Около седмица по-късно първият пилотиран полет с водороден балон излита в градините на „Тюйлери“ в Париж. Същото място, където днес е олимпийският балон. Безпламъчният дизайн също е по-добър за околната среда. Една от целите на Олимпийските игри в Париж е да се намали наполовина водородният отпечатък на Игрите.

Все пак в Париж гори и истински олимпийски огън. В един от ъглите на „Тюйлери“ е поставена малка стъклена кутия с пламък върху бяла поставка. На нея има и надпис, който гласи: „Запален в Олимпия от слънчевите лъчи“.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивет Лалова за финала на 100 м. в Париж: Станахме свидетели на невероятно шоу
Ивет Лалова за финала на 100 м. в Париж: Станахме свидетели на невероятно шоу