НОВИНИ

Пред БНТ говорят претендентите за президентския пост в Северна Македония в деня на изборите 2 в 1

Гордана Силяновска - Давкова и Стево Пендаровски коментираха отношенията между Скопие и София

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:51, 08.05.2024 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Ключови избори в Северна Македония. Избирателите ще определят състава на парламента и кой да е следващият президент на страната на втори тур. На първия тур кандидатът на десните Гордана Силяновска-Давкова спечели двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски и разликата от 180 000 гласа трудно ще бъде заличена.

Избирателната активност на втория президентски тур е 42%, което означава, че днес Северна Македония ще избере държавен глава.

В днешния решаващ ден на въпроси на БНТ за отношенията между Скопие и София отговориха и двамата претенденти за президентския пост. В Скопие са специалните ни пратеници Тоня Димитрова и операторът Владимир Богдански.

Ще има ли бойкот на президентските избори - това беше въпросът, който си задаваха в Северна Македония в деня на избори 2 в 1. За да се излъчи президент днес, е необходимо поне 40% от избирателите да дадат своя вот. Оказа се, че малка част от хората бойкотираха вота и избирателната активност на втория тур от президентския вот е по-висока от тази на първия. Двамата претенденти за поста - Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ и Стево Пендаровски от СДСМ гласуваха в Скопие.

На въпроси на "По света и у нас" Гордана Силяновска заяви, че няма нужда от включване на българите в Конституцията, тъй като те са защитени под графата "други" в преамбюла.

"Ясно е, че позициите на ВМРО-ДПМНЕ по отношение на България са по-твърди в сравнение с нашите", заяви и настоящият президент Стево Пендаровски.

В парламентарната надпревара изненада не се очаква. ВМРО-ДПМНЕ се готви да управлява страната след днешния ден. Лидерът Християн Мицкоски вече ухажва и води преговори с албанската опозиция "Влен" или "Заслужава си" на Арбен Таравари, която се готви да детронира доминиращия албанската политическа сцена в Северна Македония - Демократичен съюз за интеграция. Лидерът на "Заслужава си" - Арбен Таравари, който е кмет на Гостивар, гласува днес в Тетово.

"Абсолютно да - конституционните промени ще бъдат условието ни за влизане в правителство. Вярвам, че утре ще обявим основните точки от споразумението за нов кабинет. Първата и основна точка ще е пътят на Северна Македония към Европейския съюз", каза Арбен Таравари - един от лидерите на коалиция "Заслужава си".

Но за обикновените македонци други проблеми са по-важни - стандарт на живот, връщане на младите от чужбина, корупция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската вицешампионка на прескок Валентина Георгиева беше посрещната в родния си клуб Левски-Спартак по шампионски
Европейската вицешампионка на прескок Валентина Георгиева беше посрещната в родния си клуб Левски-Спартак по шампионски
Кристиан Василев пред БНТ: Нито един успех не е дошъл без труд, лишения и търпение
Кристиан Василев пред БНТ: Нито един успех не е дошъл без труд, лишения и търпение