НОВИНИ

Спасителна акция и разследване на морската катастрофа в Румъния

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
21:48, 19.05.2024
Чете се за: 02:30 мин.
По света
спасителна акция разследване морската катастрофа румъния
Слушай новината

Основната част от разследването ще се води в Румъния. Там вече са разпитани оцелелите моряци. От тях само един е в болница. Продължава издирването на тримата сирийци, които са в неизвестност след корабокрушението.

Общо 3 плавателни съда участват в издирвателната операция - един на Румънската агенция за спасяване по море и два на Гранична полиция. По въздух са подкрепени от хеликоптер на Румънските военновъздушни сили. Търговският кораб "Мохамад Зет" е плавал под танзанийски флаг. На борда му е имало 11 души - 9 сирийци и двама египтяни. Все още не е ясно какво точно се случило. Моряците не са имали време дори да изпратят SOS сигнал. Палубата е започнала да се пълни с вода и буквално за 3 минути плавателният съд е потънал.

"Трябва да е сблъсък с друг кораб, който е бил в района, търговски кораб, плаща под флага на Белиз. Корабът може да потъне много бързо, ако е ударен в точно определен уязвим сектор. Като се има предвид, че плавателният съд е много стар, вероятно няма двойно дъно и двойни бордове", каза Адриан Михалчиою - лидер на Свободния профсъюз на навигаторите.

Инцидентът става вчера призори. Румънските власти незабавно изпращат помощ, сигнализират и намиращите са в близост кораби.

Според румънските власти първо до потъналия кораб стига търговският плавателен съд "Артемис", който успява да спаси 8 от 11-те члена на екипажа и ги откарва до пристанището в Констанца.

"Само един човек е транспортиран до общинската болница в Констанца, всички 8 спасени моряци са в съзнание и сътрудничат на разследването", обясни Мария Стойка - говорител на Инспекторат по извънредни ситуации - Добруджа.

"Мохамад Зет" напуска Истанбул на 12 май и е трябвало да пристигне вчера на румънското пристанище Сулина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкански котки е шампион на България за пети път в историята си
Балкански котки е шампион на България за пети път в историята си
САЩ вкара 10 на Казахстан в мач от група B на световното първенство по хокей на лед
САЩ вкара 10 на Казахстан в мач от група B на световното първенство по хокей на лед