НОВИНИ

Джо Байдън ще се срещне в Полша с лидерите на държавите от формата "Букурещ-9"

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:25, 22.02.2023
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън ще се срещне днес в Полша с лидерите на държавите от формата "Букурещ-9". България е представена от президента Румен Радев.

Очаква се Байдън да покаже подкрепата на САЩ към сигурността на държавите от източния фланг на НАТО, след като вчера Русия обяви, че прекратява участието си в Договора за стратегически нападателни оръжия, известен като "Нов СТАРТ". Форматът Б-9 включва България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия. Повечето от тези страни са сред държавите, които най-силно подкрепят предоставянето на военна помощ за Украйна, а някои от тях призовават за изпращане на допълнителна такава, като например системи за противовъздушна отбрана.

Срещата на Байдън с лидерите на държавите от източния фланг идва ден след речта му във Варшава по повод първата годишнина от войната в Украйна. И докато американският президент и НАТО показват единство пред лицето на руската агресия, в Украйна руските сили търпят тежки загуби при несекващите атаки в Донецка и Луганска област. Според руското министерство на отбраната руските сили напредват към град Бахмут, който Кремъл възприема като ключова точка, от която руската офанзива може да продължи към други градове в Донецка област. В традиционното си вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви:

"Правим всичко по силите си да удържим на вражеските атаки - непрекъснати нападения, въпреки че Русия претърпява тежки загуби. Въпреки огромният натиск, нашите сили държат позиците на фронтовата линия и тя остава непроменена".

От днес до петък обучението в украинските училища ще бъде дистанционно заради риск от руски ракетни атаки, по повод първата годишнина от нахлуването на руските сили. Според украинските власти, Русия може да нанесе удари, за да “отбележи“ годишнината в петък. А руският президент ще отбележи годишнината тази вечер като присъства на концерт на стадион Лужники.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без гондоли във Венеция заради сушата
Без гондоли във Венеция заради сушата
Структурите на МВР ще обсъдят организацията за изборите
Структурите на МВР ще обсъдят организацията за изборите