НОВИНИ

Как се промени животът на известните личности в Русия, които се обявиха против войната в Украйна?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:49, 21.02.2023
Чете се за: 05:10 мин.
По света
Слушай новината

В навечерието на годишнината от началото на руската инвазия в Украйна в поредица от специални репортажи в "По света и у нас" търсим измеренията на новата ситуация, в която се намира светът. Днес обръщаме поглед към случващото се в Русия от началото на войната. А тя преобърна и живота на руснаците. Част от тях подкрепят агресията на Кремъл, други платиха високата цена на това да бъдат опозиция на Путин. Най-известните личности от културния живот също трябваше да заемат позиция и да понесат последствията.

"Най-важното не е архитектурата, а хората. Архитектурата може да се възстанови. Важното е да не е счупен духът на хората - това е най-важното, а той не е!", заяви Ярослав Дронов.

Ярослав Дронов, на 31 години, певец и композитор, носител на музикалната награда, основана от Алла Пугачова. Един от рупорите на руската пропаганда. Обикаля фронта, за да повдига бойния дух на руските военни.

Нейният протест обиколи света - през март 2022 журналистката Марина Овсянникова прекъсна новинарска емисия по Първи канал с плакат, в който обвини държавната телевизия в лъжа и пропаганда. Заплашват я до 10 г. затвор. С риск за живота си Марина успя да напусне Русия.

"Когато започна войната изпаднах в силен шок. Исках да тичам с всякакви плакати из центъра на Москва и да крещя с всички сили какво се случва. Веднага реших, че ще се махна, ще отида където и да е. Към онзи момент всички опозиционни канали вече бяха унищожени. Имаше огромен, гигантски пропаганден балон", каза Марина Овсянникова.

След Марина редица популярни руски журналисти напуснаха медиите - Жанна Агалакова, Лилия Гилдеева, Анатолий Чубайс, Александър Невзоров, Вадим Глускер.

"Приятелите, които ми звънят, постоянно се шегуват - какво предпочиташ - Новичок, Полоний или катастрофа", заяви Овсянникова.

Един от ярките защитници на Кремъл и наричан "любимият режисьор на държавата" - Никита Михалков беше обявен от Украйна за международно издирване. Носителят на Оскар беше поставен в списъка на санкционираните от Запада руснаци. Михалков отговори: "Решението да се обяви за международно издирване творец от друга страна, само защото не мисли така, както на някой му се иска, е можел да подпише през 1939 г. главният прокурор на фашистка Германия Ернст Лауц".

И докато едни останаха на амбразурата - в защита на Путин, Кремъл и Родината, други бяха низвергнати. Максим Галкин - знаменит артист, тв водещ и съпруг на Алла Пугачова, беше обявен от властта за "чуждестранен агент". Не знам защо, не знам каква е целта, но НЕ възнамерявам да се отказвам от хумора и сатирата, за да угодя на политическата конюнктура. Както съм се шегувал с политиците, така и ще продължа да го правя, каза Галкин в социалните мрежи.

"От сцената на своите концерти се занимавам с хумор, политическа сатира - правя го вече 28 години - започнах още при Борис Николаевич Елцин - и продължавам. Не продавам мнението и мислите си, и не купувам чужди. Не се занимавам с търговия със съвестта си", каза Максим Галкин.

Ден по-късно примата на руската естрада Алла Пугачова заяви, че също иска да бъде обявена за "чуждестранен агент".

От началото на войната звездното семейство живее в Израел. Законите в Русия за медиите и изкуството, и правото на свободно изразяване стават все по-сурови, а ръката на Кремъл - все по-дълга. През януари тази година от знаковия московски театър "А.П. Чехов" бяха уволнени актьорът Дмитрий Назаров, и съпругата му - също актриса - Олга Василева. И двамата пускаха клипове с антивоенно съдържание в социалните мрежи от началото на войната.

За дискредитиране и разпространяване на невярна информация за руската армия до момента са заведени 150 дела, произнесени са 16 присъди. Над милион и 200 хиляди души са напуснали Русия след началото на войната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен Радев се класира за 1/4-финалите на Купа „Странджа“
Ясен Радев се класира за 1/4-финалите на Купа „Странджа“
В "Референдум": Година след началото на войната - 52% са притеснени за сигурността в Европа
В "Референдум": Година след началото на войната - 52% са притеснени за сигурността в Европа