Джордж Буш: САЩ могат да бъдат уверени в честността на изборите

от БНТ , Източник: БГНЕС
22:20, 08.11.2020
Чете се за: 00:46 мин.
По света
джордж буш сащ бъдат уверени честността изборите
Снимка: БГНЕС

Републиканецът Джордж Буш, който беше президент на САЩ от 2001 до 2009 г., публикува изявление, в което поздрави Байдън за победата му и увери американците, че техният "глас е преброен правилно".

"Президентът Тръмп има право да поиска повторно преброяване и да отправя правни предизвикателства, така че всички нерешени въпроси ще бъдат коректно разгледани", каза той.

"Американският народ може да има увереност, че тези избори са били фундаментално честни, целостта им ще бъде потвърдена и резултатът от тях е ясен", заяви Буш.

След победата: Байдън обеща да обедини нацията

Той каза също, че е разговарял по телефона с новоизбрания президент Джо Байдън и новоизбрания вицепрезидент Камала Харис, за да ги поздрави. Той определи Джо Байдън "добър човек, спечелил възможността да ръководи и обедини страната ни".

Буш също поздрави Доналд Тръмп за спечелената подкрепа на повече от 70 милиона американци и каза, че гласовете им ще бъдат "чути чрез избрани републиканци на всяко ниво на управление".

Как изборът на Байдън ще се отрази на България и света

Джордж Буш стана президент след много тежка предизборна надпревара във Флорида през 2000 г., която беше обект на ожесточени правни спорове между Буш и неговия опонент Ал Гор. Гласовете във Флорида бяха преброени повторно, което приключи месец след изборите с противоречиво решение на Върховния съд в полза на Буш.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Облаци, слънце и мъгли в близките три дни
Облаци, слънце и мъгли в близките три дни
Ердоган: Коронавирусът разкри несправедливостта на Запада
Ердоган: Коронавирусът разкри несправедливостта на Запада